Gisteren, maandag 21 oktober, bezochten drie medewerkers van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) het zachtfruitbedrijf van René Simons in Haaren. Ook vertegenwoordigers van FNV en CNV waren hierbij aanwezig. De delegatie wilde kennis nemen van het werken in de fruitsector, de automatiseringskansen die er liggen en de manier waarop wij als sector invulling geven aan ‘goed werkgeverschap’. De betreffende LVVN-medewerkers zijn betrokken bij het ontwikkelen van nieuw overheidsbeleid rond arbeidsmigratie en wilden met eigen ogen zien wat daarbij wel en niet mogelijk is op fruitbedrijven. Het ministerie van LVVN heeft ook een adviserende rol richting andere ministeries die raakvlakken hebben met de agrarische sector.

Tijdens het bezoek lichtte de NFO en de werknemersorganisaties toe hoe arbeid op fruitbedrijven georganiseerd is en waar telers tegenaan lopen. De rondgang ging langs de fruitpercelen, maar ook langs het sorteren en de huisvesting van de seizoensmedewerkers.. Het sterke seizoensmatige karakter van de werkzaamheden in de fruitsector kwam goed naar voren. Ook werd duidelijk gemaakt dat we als sector zelf verantwoording dragen voor goed werkgeverschap, door de mensen zelf in dienst te nemen en hen op een goede manier te huisvesten. We hebben de overheid gevraagd de sector daarbij te steunen door het mogelijk te (blijven) maken dat mensen op de bedrijven gehuisvest kunnen worden. Tevens is aandacht gevraagd voor de arbeidskosten en de onredelijk hoge www-premie die werkgevers moeten betalen. Het 10-puntenplan ‘Goed werkgeverschap’, dat de themagroep Arbeid van de NFO heeft opgesteld, werd toegelicht aan de hand van een artikel dat zal verschijnen in de komende editie van Fruitteelt.

De LVVN-medewerkers hebben ook kunnen zien dat we als sector veel interesse hebben in automatisering en robotisering, maar dat de techniek nog lang niet ver genoeg is om op korte termijn arbeidskrachten te kunnen vervangen Er moet nog heel veel ontwikkeld en getest worden voordat we met minder arbeidsmigratie toe kunnen.

De vertegenwoordigers van de werknemersorganisaties steunden de koers van de werkgevers in de sector om mensen zelf in dienst te nemen en zo zelf verantwoordelijkheid te nemen voor huisvesting en goed werkgeverschap. Als sector werken we graag en goed met mensen die het bij ons naar hun zin hebben en graag in een volgend seizoen weer terugkomen om voor ons te werken.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 22 oktober 2024 - 16:45