Fruittelers en andere agrariërs in de provincie Limburg kunnen binnenkort subsidie aanvragen voor investeringen die bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit en -kwantiteit op landbouwpercelen. Dit maakte de provincie gisteren bekend. Eric Huids, voorzitter van de NFO-kring Limburg, is echter kritisch over de regeling, die wordt gefinancierd met Europese gelden. Hij noemt de subsidieregeling ‘onwerkbaar en onbruikbaar voor de doorsnee agrariër’.

De subsidie kan worden verkregen vanuit de subsidieregeling ‘Niet-productieve investeringen op landbouwbedrijven’ van de Subsidieverordening Europese landbouwsubsidies 2023-2027 Provincie Limburg. Deze hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg vastgesteld voor het jaar 2024.

De regeling is open van 2 september  tot en met 10 oktober aanstaande. Er is ruim 2,5 miljoen euro aan Europese gelden beschikbaar. Agrarische ondernemers kunnen via de website van Stimulus een subsidieaanvraag indienen voor een bedrag tussen 1.000 euro en 125.000 euro. Hierbij moeten zij een keuze maken uit een vooraf bepaalde investeringslijst. Deze maatregelen helpen volgens de provincie om watergerelateerde uitdagingen op landbouwpercelen aan te pakken en het oppervlakte- en grondwatersysteem te verbeteren.

Volgens Eric Huids is de regeling zeer bureaucratisch ingestoken. “Een aanvraag voor dergelijke investeringen binnen zes weken indienen – inclusief vergunningen en financiële onderbouwing – is niet realistisch. En al helemaal niet in de huidige oogstperiode. De regeling is onwerkbaar en onbruikbaar voor de gemiddelde agrarische ondernemer. Alleen grote bedrijven, die vaste bezetting op kantoor hebben, kunnen aan de eisen voldoen. Overigens was dit ook aan de orde bij de vorige subsidieregeling, die in Limburg van half maart tot half april geopend was en gericht was op niet-productieve investeringen als hagelnetten en beregening. Hierbij werd het budget achteraf verhoogd zonder dat de indientermijn werd verlengd.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 22 augustus 2024 - 16:40