‘Koude voorjaar heeft impact op ontwikkeling en productie klein- en steenfruit’


Het koude en natte voorjaar ijlt nog behoorlijk na in de teelt en gewasontwikkeling van kers, framboos en rode bes. Dat meldt teeltadviseur Heino van Doornspeek van Vlamings. Bij de vroege kersenrassen is sprake van forse productiedalingen, bij rode bes is de zetting niet volledig. Bij framboos valt met name de hogere druk van kevers en schadelijke mijten op.

Begin deze week startte de oogst van de vroegste kersenrassen, zoals Earlise en ook wel Burlat, geeft Van Doornspeek aan. “Hiermee begon de oogst een dag of 10 tot 14 later dan vorig jaar. Dit heeft alles te maken met het koude en natte voorjaar.”

Als gevolg van vroege vorstschade en koude bloeiomstandigheden blijft de productie ook achter. “De dracht is matig, de kersen hangen niet dik. Bij de vroege rassen is absoluut sprake van een forse productiedaling. De kwaliteit is vooralsnog wel goed, maar het warme weer van dit moment kan wat dit betreft nog roet in het eten gooien.”

Ei-afzet Drosophila suzukii

Ook de gewasontwikkeling van de latere kersenrassen loopt volgens Van Doornspeek 10 tot 14 dagen achter. Hier is de productie over het algemeen wel op orde. “Dit heeft waarschijnlijk te maken met rasgevoeligheid, maar ook met het gewasstadium tijdens de vroege vorst. Overigens is het wel belangrijk dat de rassen waarbij de bomen goed volhangen nu voldoende water en voeding krijgen, zodat de vruchten goed kunnen uitgroeien.”

De adviseur geeft verder nog aan dat in de vroege rassen, waaronder Burlat, wel ei-afzet van Drosophila suzukii is waargenomen. “Larven heb ik nog niet gezien. Een goede bescherming tegen deze fruitvlieg, door de inzet van Tracer en Exirel, is echter wel belangrijk.”

Kevers en schadelijke mijten

Bij framboos werden dit jaar veel containerteelten later opgezet, vanwege het koude weer. Desondanks verloopt de gewasontwikkeling goed, geeft Van Doornspeek aan. “En ook de productie ziet er prima uit. Aandachtspunt is wel dat we een hogere druk zien van verschillende soorten kevers, ook verloopt de populatie-opbouw van schadelijke mijten sneller. Belangrijk is om deze problemen op tijd te herkennen en tijdig in te grijpen.”

Zetting niet volledig

Net als bij kers loopt ook de groeiontwikkeling van de rode bessen 10 tot 14 dagen achter ten opzichte van vorig jaar. “Daarnaast is op de meeste buitenpercelen met Rovada sprake van een niet-volledige zetting. Op vrijwel alle percelen zijn korrels van de tros gevallen, met name aan de onderzijde. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de schrale noordoostenwind tijdens de bloei. Dit zou kunnen betekenen dat de productie wat lager uit gaat komen, alhoewel het nog wat vroeg is om daar uitspraken over te doen. Voor zover we nu kunnen beoordelen, zal de roden bessenoogst ook een dag of tien later starten dan vorig jaar. Maar met het huidige warme weer kunnen we daar wellicht nog wat op inlopen.”

Moeizame luizenbestrijding

Van Doornspeek signaleert dat de luizenbestrijding in rode bes dit jaar wat moeizamer verloopt. “In Rovada zien we nog lang na de bespuitingen levende luizen terug in de scheuttoppen. Deze omstandigheden zijn ook aanleiding om zeker de groeizame bessenpercelen te blijven behandelen met fungiciden tegen echte meeldauw.”

Een niet volledig gezette Rovada-vruchttros

Foto: Vlamings BV