Binnen de verschillende agrarische sectoren is de afgelopen jaren een schat aan kennis opgebouwd rondom plantgezondheid en duurzame teelt. Veel van die kennis is ook nuttig voor andere sectoren en daarom werd op 18 oktober op Proeftuin Randwijk een netwerkbijeenkomst Plantgezondheid gehouden. De dag werd georganiseerd vanuit de NFO, BO Akkerbouw, Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland. Een divers gezelschap van onderzoekers, beleidsmakers, adviseurs en telers was aanwezig.

‘Kennis is grenzeloos’ en we kunnen dit versterken door nieuwsgiering het gesprek aan te gaan buiten de gebaande paden. Hiermee ontstaat samenwerking en bundeling van krachten. Maaike Raaijmakers (Bionext), Dany Bylemans (PCF België) en Frank van der Helm (InHolland) deelden hun ervaring over kennis delen in de biologische sector, de kenniscyclus in België en hoe dit wordt opgepakt in het onderwijs.

De online tool Groenwijzer is een voorbeeld van een sector-overstijgend initiatief. Het instrument geeft inzicht in welke plantensoorten geschikt zijn in een groenstrook voor een effectieve plaagbeheersing. De Groenwijzer is ontwikkeld voor de gewassen aardappel, ui, suikerbiet, graan, appel en peer. Eén van de vragen die tijdens de netwerkbijeenkomst werden besproken is hoe je dit instrument zó kan invoeren dat telers en adviseurs het ook echt gaan gebruiken en de beschikbare kennis ook daadwerkelijk in de praktijk terechtkomt. Jeannet Mulder, die namens de NFO aanwezig was: “Er werd door de aanwezigen actief meegedacht over hoe je deze informatie dichtbij de teler kan brengen. Onder ander door welke communicatie je gebruikt, hoe je jongeren kan bereiken en door het gebruiksvriendelijke aanbieden van de informatie.”

De uitwisseling van kennis tussen de biologische en gangbare teelt was ook één van de onderwerpen die ter sprake kwam. David van de Graaf van biologische fruittelersvereniging Prisma: “In de fruitteelt doen we al best veel aan kruisbestuiving tussen gangbaar en biologisch. Het is goed om te beseffen dat je ook bij de buren – in andere sectoren – kunt gaan kijken. De glastuinbouw is bijvoorbeeld op heel ander vlak bezig met natuurlijke bestrijding. Ze gebruiken onder andere onderbegroeiing om belagers af te weren of naar andere planten te lokken. Ondanks dat telen in een kas iets heel anders is als fruitteelt in de open lucht, kan het nuttig zijn om te kijken wat wij hiermee kunnen in de fruitteelt.”

Naast de praktische kennisuitwisseling waren ook de onderlinge contacten tijdens de dag erg nuttig. Zo waren onder andere diverse beleidsmakers van het ministerie van LVVN aanwezig om hun kennis te verbreden en was het eenvoudig om met deskundigen uit de glastuinbouw te sparren over de mogelijkheden van natuurlijke vijanden tegen onder andere kevers in de fruitteelt.

 


Dit bericht is geplaatst op dinsdag 22 oktober 2024 - 16:58