Met de hogere energie- en grondstofprijzen stijgen ook de bewaarkosten van het fruit. En of je nu zelf bewaart of laat bewaren: zorg dat je zo goed mogelijk in beeld krijgt wat je koelkosten zullen zijn. Want alleen dan kan je ook over een reële verkoopprijs onderhandelen.

Frank van de Geijn van Wageningen UR/FBR ziet in de praktijk dat de stroomkosten tot 50% zijn gestegen, maar afhankelijk van individuele contracten is de spreiding enorm. “De grote groep betaalde voor een gemiddelde bewaring van 7 à 8 maanden 1,5-2 cent per kg aan elektriciteit. Dat is een all-inprijs, inclusief leveringskosten, ODE, etc.”, aldus Van de Geijn. Intussen is dit bedrag veelal meer dan 0,5 cent per kg gestegen.

Bewaarders kunnen veel winnen door een juiste afstelling van de installatie. “Ik zie grote verschillen – tot een factor 2 of 3 – in elektriciteitsverbruik per kilogram product. Diegenen die het laagst zitten, hebben vaak ook nog het beste bewaarresultaat. Met een optimaal rendement van compressoren, de juiste instelling van ventilatoren en het voorkomen van onnodige warmtebronnen, valt veel te winnen”.
Daarnaast bestaan de koelkosten uit rente en afschrijving van de gebouwen en installatie, en onderhoudskosten. Lees hier meer over in het bericht op nfofruit.nl.