De Tweede Kamer reageerde afgelopen dinsdag verdeeld op het initiatiefvoorstel van de PvdA voor invoering van een minimumuurloon. In Nederland geldt een wettelijk minimumloon per maand. Doordat het aantal werkuren bij een fulltimebaan per sector verschilt, is het minimumuurloon niet overal gelijk. PvdA-er Gijs van Dijk wil daar een einde aan maken en pleit ervoor uit te gaan van een 36-urige werkweek en op basis daarvan een wettelijke minimumuurloon in te voeren. Dat betekent dat de uurlonen bij een 38- of 40-urige werkweek stijgen. In veel andere landen geldt al een minimumuurloon.
De NFO meent dat er geen reden is voor verhoging van het minimumloon. Het minimumloon is immers in Nederland hoger dan in omliggende landen en de medewerker houdt ook het meeste netto over. Beter is, volgens de NFO, te werken aan de verlaging van de werkgeverslasten, die de arbeidskosten – onnodig – kostbaar maken.
De Tweede Kamer is verdeeld over het voorstel. SP, GroenLinks en 50Plus vinden het initiatiefvoorstel een goede stap. CDA, D66 en CU vinden dat ook belastingdruk en toeslagen in de discussie over het minimumloon moeten worden meegenomen. SGP en VVD vinden het geen goed idee om tijdens een economische crisis de kosten voor werkgevers te verhogen.
De zitting van afgelopen dinsdag was een eerste zitting waarin vooral veel vragen zijn gesteld. In een tweede zitting zullen Gijs van Dijk en minister Koolmees reageren.