Italiaanse appeltelers maken zich zorgen over de toekomst van de sector. Assomela, waarin 80% van de Italiaanse appeltelers is vertegenwoordigd, liet afgelopen week in diverse media weten dat logistieke problemen en stijgende kosten het rendement voor de teler onder druk zetten. Ook de invoering van de Green Deal zal grote gevolgen hebben voor de sector.

Vooralsnog verlopen de appelverkopen volgens schema. In lijn met de cijfers van voorgaand seizoen zijn in januari 180.000 ton appels verkocht. De voorraden op 1 februari, 1.018.609 ton, kwamen daarmee op eenzelfde niveau als vorig jaar. Wel lopen de verkopen op de binnenlandse markt beter dan de export. De schaarste aan koelcontainers en de daaruit voortvloeiende stijging van de vrachtkosten vormen een sterke belemmering voor de export. Transporten die voor de coronapandemie 45-50 dagen duurden, duren nu zelfs meer dan 100 dagen. Anderzijds maakt dat Europa ook minder aantrekkelijk voor appels van het Zuidelijk Halfrond.

Op de binnenlandse markt maakt een tekort aan vrachtwagenchauffeurs de logistiek ingewikkeld. Ook hebben de telers te maken met hogere kosten als gevolg van de stijgende prijs van grondstoffen en energie. Assomela doet een beroep op de politiek om te zorgen dat deze kosten niet alleen door de producent gedragen worden.

Green Deal
Naar aanleiding van de impactstudie van WUR over de gevolgen van de Green Deal houdt Assomela er rekening mee dat de Italiaanse appelproducties na 2030 met 30% zullen dalen. Italiaanse appeltelers zouden dus bovengemiddeld zwaar door de Green Deal getroffen worden, aldus Assomela. De organisatie doet met klem een beroep op de Europese Commissie om een effectbeoordeling uit te voeren en daarin ook rekening te houden met de gevolgen van klimaatverandering.

Bron: Assomela