De kersenprijzen gaan momenteel skyhigh: Frederik Bunt, voorzitter van de NFO-themagroep Houtig Klein- en Steenfruit, schat dat deze 25 tot 30 procent hoger liggen dan voorgaande jaren. Dat betekent volgens hem niet dat telers per definitie spekkoper zijn: het koude voorjaar zorgt op veel plekken voor tegenvallende producties.
De kersenoogst is inmiddels ruim twee weken aan de gang, geeft Bunt aan. “De oogst van Burlat is achter de rug, de meeste telers zijn nu bezig met de pluk van Merchant.”
De producties vallen volgens de NFO-bestuurder echter tegen: hij schat in dat landelijk gezien 30 tot 40 procent minder kan worden geoogst, als gevolg van het koude voorjaarsweer. “En de tegenvallende oogsten zien we niet alleen bij de vroege rassen, maar ook bij het hoofdras Kordia. Dit zat 28 maart, toen we flink wat nachtvorst hadden, nog in de knop en kreeg een flink tik. Vervolgens kwam daar nog het koude weer overheen, wat extra schade aanrichtte. Daar komt nog bij dat we vorig jaar een behoorlijk forse kersenoogst hadden, waardoor je in het jaar erna sowieso zwakkere bloemen hebt.”
Door de tegenvallende oogst zijn de kersenprijzen momenteel erg hoog, geeft Bunt aan. “Ik noem liever geen concrete kiloprijzen, maar gemiddeld ligt de prijs 25 tot 30 procent hoger dan eerdere jaren. Dit komt niet alleen door het mindere aantal kilo’s in Nederland, maar ook doordat de oogst in België – onze belangrijkste concurrent op kersenvlak – tegenvalt. Dat stuwt de prijs nog extra omhoog. Daar komt bij dat er minder import is en deze kersen ook nog eens duurder zijn.”
Vanwege de tegenvallende oogsten resulteren de hoge prijzen niet automatisch in een goed telersrendement, benadrukt de bestuurder. “Op percelen waar de kappen dit voorjaar niet gesloten waren, hangt in sommige gevallen nog maar tien procent van de oorspronkelijke oogst. Dat is wel extreem weinig, maar ook als je bijvoorbeeld 40 of 50 procent moet inleveren speel je niet quitte met deze prijzen. Zeker omdat daar ook nog de inflatie van afgelopen jaar overheen kwam. Daar staat tegenover dat telers die de kappen gesloten hadden tijdens de bloei wél goede producties halen. Maar dat is naar schatting slechts drie procent van alle ondernemers. Samenvattend kun je dus stellen dat het telersrendement heel sterk varieert.”
Bunt verwacht dat de hoge prijzen geen tijdelijk iets zijn, maar de rest van het kersenseizoen zullen aanhouden. “Ik kan me bijna niet voorstellen dat de prijzen onder druk komen te staan, omdat het product gewoonweg heel beperkt beschikbaar is én blijft in de komende maanden.”