Hoge driftreductie-eisen vragen optimale spuitomstandigheden


Zorg dat alle omstandigheden optimaal zijn als je gaat spuiten, zeker bij middelen waarvoor 99% driftreductie geldt. Dat was één van de tips die fruitteler Frans Rijk uit Dronten meegaf tijdens het derde webinar dat in het kader van Weerbaarheid in de praktijk op 10 januari plaatsvond.
Rijk spuit sinds een aantal jaren met een spuitmachine in de DRT-klasse 99% en ziet dat het lastiger is tot een goede bladbedekking te komen. “Met de meeste bespuitingen is de effectiviteit voldoende, maar bij een aantal bespuitingen wordt het heel kritisch. Met de druppelgrootte van nu en minder luchtondersteuning komen de druppels niet op de onderkant van het blad. Vroeger met de neveldoppen had je een betere bedekking aan de onderkant van het blad. Nu vallen de druppels sneller naar beneden. Voor een aantal bespuitingen is dat prima, maar bij de insectenbestrijding, waarbij insecten aan de onderkant van het blad zitten, wordt het echt wel een uitdaging. Dus als je een keer een insectenbestrijding doet met een middel waarvoor 99% driftreductie nodig is, moet je wel zorgen dat alle andere randvoorwaarden optimaal zijn. Zorg dat er op het moment van toepassen niet teveel wind staat en dat je het juiste middel gebruikt, anders werkt het niet en moet je nog een keer spuiten”, lichtte Rijk toe.

Akkerbouwer Hendrik Jan ten Cate uit Poortvliet vertelde tijdens het webinar dat hij tijdens het spuiten achter de spuit is gaan lopen en foto’s van het gewas heeft gemaakt. “Met een smartphone kan je deze makkelijk uitvergroten om het resultaat te bekijken. Ik zag dat de bedekking behoorlijk tegenviel. Daarna ben ik met meer water gaan spuiten en je ziet dat de bedekking echt beter wordt.”

Tijdens het webinar kwamen ook beslissingondersteunende systemen (BOS) ter sprake. “BOS werken vaak al jaren op dezelfde manier en zijn gebaseerd op ouderwetse spuittechnieken. Je ziet daar op sommige vlakken toch wat problemen ontstaan. In een meerjarige teelt bouwt de ziektedruk op. Je ziet het niet gelijk, dat gaat geleidelijk. De vraag is: ligt dat aan de spuittechniek, ligt dat aan het klimaat dat verandert of ligt het aan de middelen die niet zo goed werken als ze vroeger deden? Je kunt er je vinger niet op leggen, maar er is wel iets gaande”, aldus Rijk.
Jaco Koole van SKL beaamde dat het goed zou zijn als de invloed van verschillende technieken zou worden meegenomen in de BOS.

Als praktische tip gaf Rijk de luisteraars mee hun spuit goed schoon te houden: “Loop de doppen regelmatig na en meet of de afgifte nog klopt. Natuurlijk wordt dit op de spuitkeuring ook gedaan, maar het is goed dit elk jaar te doen”.  Ook is het goed de filters regelmatig schoon te maken en te controleren.

Verbeterpunten: zou beter inzichtelijk moeten zijn in welk driftreductieklassen een middel valt, zou in één oogopslag duidelijk moeten zijn. Een beter overzicht zou helpen, bijvoorbeeld met kleurtjes? Of in app?

Het webinar terugkijken? Klik op nieuwe-oogst.webinargeek.com.

Op 24 januari vindt het volgende webinar plaats in deze reeks, kijk op nfofruit.nl voor meer informatie een aanmelden.