Adviseurs en de NFO zien in de praktijk een toenemende aantasting door perenknopkever op zowel gangbare als biologische perenpercelen. Graag willen we inventariseren hoe groot het probleem is. Dit doen we omdat het de afgelopen zomer niet is gelukt de overheid te overtuigen van de omvang van de perenknopkever problematiek. Door gegevens te verzamelen over de situatie in de praktijk kunnen we met cijfers aangeven dat perenknopkever een steeds groter probleem is. Gegevens over de grootte van de problematiek zijn belangrijk om steun te krijgen voor oplossingen.

Vul de vragenlijst in en help zo de situatie rondom perenknopkever in beeld te brengen.

Hoe herken je perenknopkever?
Aantasting van perenknopkever is te herkennen aan dode knoppen in de boom. In de knop zit vaak een gele larve. Niet altijd is de larve aanwezig, er zijn ook knoppen die alleen zijn aangestoken door perenknopkever in het najaar en daarna doodgaan.
In een haard waar perenknopkever aanwezig is, hebben de bomen veel minder bloemknoppen. In de bloei is de aantasting goed zichtbaar doordat de bomen kaal blijven. Perenknopkever breidt zich vanuit een haard uit door het perceel. In 2023 zien we een opvallend sterke uitbreiding in veel perenpercelen in alle regio’s van Nederland.

De rode vlekken geven de aantastingshaarden van perenknopkever aan op deze bloesemkaart. Dronekaart Delphy
Bomen die zijn aangetast door perenknopkever, duidelijk zichtbaar met minder bloesem. Foto John Kusters
Pop van perenknopkever, 20 april 2023. Foto Brigitte Noordijk (stagiaire Delphy/WUR)