HAK wil in de toekomst alleen nog biologische appels inzetten in haar appelmoes. Op welke termijn dit zal zijn, is nog onduidelijk: de fabrikant onderzoekt nog hoe de switch naar biologische appels kan worden gemaakt. HAK maakte gisteren wel al bekend in 2027 volledig te willen zijn overgestapt op biologische teelt voor alle groenten en peulvruchten uit Nederland. De eerste biologische producten liggen dit najaar al in het schap.

De ambitie van HAK wat betreft een biologische teelt voor alle groenten en peulvruchten uit Nederland is onderdeel van het ‘Groene Akkerplan’ van HAK. Dit is een actieplan dat de fabrikant uit Giessen volgt voor verdere verduurzaming van de teelt. Ook wat betreft de Nederlandse appels die worden verwerkt in appelmoes – nu nog allemaal gangbaar geteelde appels – , wil HAK op termijn overstappen naar een biologische teelt. “We weten echter nog niet wanneer dit zal zijn”, zegt Nicole Freid van HAK. “Het volume appels dat én biologisch én lokaal beschikbaar is voor appelmoesverwerking is op dit moment nog heel klein. Daarnaast werken we met specifieke appelrassen – welke precies geven we niet prijs – , wat de uitdaging nog groter maakt. Maar we vinden het wel belangrijk om ook met de appels naar biologisch om te gaan. Vandaar dat we serieus aan het onderzoeken zijn hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen. Maar groenten en peulvruchten vormen het grootste deel van onze business en we wilden niet wachten met het naar buiten brengen van deze ambitie.”
De helft van de appels die HAK verwerkt is afkomstig uit Nederland, de rest uit België, Duitsland en Polen. Dit heeft volgens de fabrikant ook te maken met de verkrijgbaarheid van specifieke appelrassen.

Het ultieme doel van HAK is om als grootste groentemerk van Nederland biologisch voor iedereen bereikbaar te maken. En dat kan volgens het bedrijf alleen met schaalvergroting.
Timo Hoogeboom, CEO van HAK: “De sleutel tot succes is dat we de vraag significant vergroten. En daarvoor moeten we afrekenen met het exclusieve karakter van biologisch. Dit vereist een disruptieve aanpak. Daar waar mogelijk moeten we consumenten alleen biologische producten aanbieden. Want duurzaamheid zou eigenlijk geen keuze moeten zijn, maar de standaard.”

Met de geschetste ambitie op het gebied van groenten en peulvruchten gaat HAK sneller dan het Actieplan ‘Groei van biologische productie en consumptie’ (zie ook bericht elders in deze nieuwsbrief) De overheid streeft hiermee naar een biologisch landbouwareaal van 15 procent in 2030. HAK wil per 2027 al haar lokale groenten en peulvruchten biologisch telen, wat 85 procent van het volume is.

HAK gaat telers die de transitie maken naar biologisch extra belonen voor hun inspanningen. Daarbij streeft de fabrikant naar een lange termijn samenwerking, van vijf jaar of langer.

Beeld: HAK