Fruitsapproducenten organiseren op woensdag 16 oktober een ontbijtsessie voor Eerste en Tweede Kamerleden. Dit om hen te informeren over de gevolgen van de hogere verbruiksbelasting op dranken zonder toegevoegde suikers en te vragen om aanpassing hiervan. Deze verbruiksbelasting – ook wel bekend als de suikertaks – ging begin dit jaar omhoog van 9 naar 26 cent per liter.
Tijdens de sessie, die plaatsvindt in Nieuwspoort in Den Haag, zullen circa tien Nederlandse producenten van ambachtelijke groente- en fruitsappen de Kamerleden onder meer informeren over de positieve gezondheidsaspecten van deze sappen. Hiertoe is ook voedingswetenschapper Dr. Floor Scheffers uitgenodigd. “Voor ambachtelijke fruitsappen geldt nu dezelfde hoge verbruiksbelasting als voor frisdranken. Dat is niet uit te leggen, zeker niet als je bedenkt hoe gezond pure sappen zijn”, zegt Albert Schulp van Schulp Vruchtensappen. “Vorig najaar namen de Eerste en Tweede Kamer al enkele moties aan om onderscheid te maken tussen de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken met toegevoegde suikers en dranken zonder toegevoegde suikers. In het regeerprogramma en de Prinsjesdag-plannen van kabinet-Schoof I is nog geen invulling gegeven aan deze gedifferentieerde verbruiksbelasting. Via de ontbijtsessie willen we de politiek informeren, in de hoop dat actie wordt ondernomen op dit vlak.”
Volgens Schulp heeft de verhoging van de verbruiksbelasting ervoor gezorgd dat ambachtelijke fruitsappen flink in prijs zijn gestegen. “Gelukkig lijkt de verkoopdaling van pure groente- en fruitsappen vooralsnog mee te vallen. Maar consumenten worden op deze manier niet gestimuleerd om te kiezen voor de gezondere pure fruitsappen in plaats van voor een frisdrank met toegevoegd suiker.”
De sapmaker geeft aan dat wel werd geopperd dat verschillende aangiftes in de verbruiksbelasting voor alcoholvrije dranken mét toegevoegd suiker en zonder toegevoegd suiker) een obstakel zouden vormen voor de douane. “We hebben dit samen met deskundigen onder de loep genomen: een verschil in verbruiksbelasting tussen dranken met en zonder toegevoegde suikers hoeft echter geen probleem te zijn. Daarbij: wij vragen echt niets bijzonders. In alle grote Europese landen waar een suikertaks geldt, zijn producten zonder toegevoegde suikers – waaronder pure fruitsappen – hier ook van uitgezonderd.”
Schulp benadrukt dat het ook voor fruittelers belangrijk is dat de verbruiksbelasting op pure sappen wordt verlaagd. “De vraag is of de afzet van pure groente- en fruitsappen bij deze hoge prijzen op peil zal blijven. Voor fruittelers is het belangrijk dat zij ook hun mindere kwaliteit fruit goed kwijt kunnen. Valt afzet daarvan weg, dan heeft dat meteen effect op de prijs.”
Ook de NFO zette zich vorig jaar in om de verhoging van de verbruiksbelasting op pure fruitsappen te voorkomen, onder meer door brieven te sturen aan de politieke partijen in de Eerste en Tweede Kamer.