Fruitmot steeds vroeger actief

06 april 2020

De laatste jaren is er een duidelijke trend dat fruitmotten steeds vroeger in het jaar actief worden. In België werden in 2019 de eerste motten al in april waargenomen. Om te kijken of de fruitmot ook in Nederland vroeger verschijnt heeft Nico Harteveld van gewasbeschermingsmiddelenproducent FMC afgelopen week al lokvallen opgehangen om de aanwezigheid van de fruitmot te monitoren. De lokvallen zijn verspreid over het land geplaatst, om de aanwezigheid van fruitmotten per regio te kunnen vaststellen.
“Gezien het verloop van het voorjaar kan het een vroeg seizoen worden”, verwacht Harteveld. “De kans is groot dat in de loop van april de eerste fruitmotten al worden gevangen. In de praktijk begint men vaak pas in de loop van mei met monitoren. Grote kans dat ze de eerste motten daardoor niet waarnemen.”
FMC adviseert om fruitmot te bestrijden voordat de eerste eitjes uitkomen. “Als je met de bestrijding onvoldoende rekening houdt met het vroeger actief worden van de fruitmot, loop je achter de feiten aan en kan de fruitmot problemen opleveren. Voor een effectieve bescherming is het belangrijk om op tijd te beginnen met beschermen”, aldus Harteveld.

Eerder bestrijden
“In België en Nederland zien we dat de telers die het moment van de eerste bestrijding met Coragen naar voren halen en dit na 3 weken herhalen. Deze telers hebben geen of minder aantasting van de fruitmot.” Harteveld voorspelt dat ook in Nederland het juiste moment van de bestrijding misschien vroeger komt te liggen. In het eerder toepassen van Coragen ziet Harteveld ook een bijkomend voordeel: “De teler kan in de vroeg te plukken rassen zonder zorgen over residu kiezen voor een tweede Coragen toepassing. Zo kan hij zijn gewas zes weken effectief beschermen met het sterkste middel tegen fruitmot.”