Fruitmasters Ingredients heeft een overeenkomst gesloten met ontbijtproductenmerk Yespers voor de verwerking van (rest)fruit tot volwaardige voedingsproducten. Yespers opent in oktober in Den Haag de eerste Total Value Fabriek ter wereld. Alles van de appel, van klokhuis tot steel, zal straks worden verwerkt, waardoor de totale waarde van de appel toeneemt en voedselverspilling voorkomen wordt. Dankzij dit unieke proces wordt het aandeel reststromen na verwerking teruggebracht van 30% naar slechts 1%.

Door de hele appel te verwerken, ontstaat een breed scala aan eindproducten. Stelen worden gedroogd en verwerkt in bijvoorbeeld een appel-theeblend, pitjes worden geperst tot appelolie, klokhuizen en pulp worden samen met de vrucht verwerkt tot bijvoorbeeld fruitpoeder. Met deze aanpak gaan Yespers en Fruitmasters Ingredients (dat een aparte business unit is binnen Koninklijke Fruitmasters) voor een eerlijke prijs voor de fruittelers en wordt verspilling van waardevolle grondstoffen voorkomen. Daarnaast biedt de fabriek werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Over de samenwerking met Fruitmasters Ingredients zegt Stefan Baecke, oprichter van Yespers: “Bedrijven die impact willen maken, zoeken schaal. Schaalbedrijven zoeken impact. Onze Total Value Fabriek maakt impact en Fruitmasters heeft de schaal om het verschil te maken. Daarom past deze samenwerking perfect”.
Adriaan Vis, CEO van Fruitmasters, voegt daaraan toe: “We leveren al sinds mensenheugenis fruit aan sap- en conservenfabrieken, maar pioniers zoals Yespers creëren nieuwe kansen met innovatieve producten en toepassingen om zelfs de reststromen te verwaarden tot producten geschikt voor consumptie. In tijden van kostenstijgingen biedt dit toekomstperspectief voor telers. De kosten om een eerste klas appel te telen zijn namelijk net zo hoog als die van een appel met een deukje, terwijl de opbrengsten niet in verhouding staan. Alles van een vrucht heeft waarde, je moet het er alleen zelf uit persen.”

True pricing
Een waardevol aspect van de samenwerking is de inzet op true pricing, waarbij niet alleen directe productiekosten worden meegenomen, maar ook de verborgen kosten en baten voor mens en milieu. True pricing maakt de volledige impact van het productieproces inzichtelijk, van CO2-uitstoot tot biodiversiteit en sociale aspecten. “Met true pricing willen we de werkelijke waarde van ons voedsel zichtbaar maken. De werkelijke waarde is het resultaat van een hele keten”, aldus Baecke. “Daarom is dit partnerschap voor ons ook zo belangrijk, het stelt ons in staat om zowel economisch rendabel als maatschappelijk en ecologisch waardevol te opereren. Door de gezamenlijke meerwaarde van de producten te herinvesteren in de keten, creëren we een duurzamer en eerlijker voedselsysteem.”

Sluit aan bij de duurzame voedselketen
Yespers en Fruitmasters Ingredients nodigen bedrijven en organisaties uit die willen bijdragen aan een duurzamere toekomst en deel willen uitmaken van deze innovatieve voedselketen. Specifiek partners die samen de afzet van de producten uit de Total Value Fabriek willen realiseren. Deze partijen worden uitgenodigd om samen te werken aan een keten die gebaseerd is op minimale verspilling en maximale waardecreatie. Aansluiting bij deze keten biedt bedrijven en organisaties niet alleen strategische voordelen, maar ook een koploperspositie op het gebied van duurzaamheid en inclusiviteit. Dit levert binnen de nieuwe CSRD-richtlijnen een belangrijk concurrentievoordeel op, aldus Yespers en Fruitmasters.

Het contract werd getekend in de boomgaard van Ferdy en Patricia van Kranenburg die afgelopen zomer werd getroffen door hagel.
V.l.n.r. Joost Castenmiller (founder Yespers), Adriaan Vis (CEO FruitMasters), Stefan Baecke (founder Yespers) & Zweer van Aalsburg (business unit manager FruitMasters Ingredients).

 

Een selectie van de producten van Yespers.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 12 september 2024 - 16:11