Het afgelopen weekend liet de fruitsector zich weer van zijn beste kant zien. Duizenden mensen konden dankzij de inspanning van tientallen fruittelers genieten van al het moois dat de sector te bieden heeft.
Zo ontvingen Erik en Sonja Drogenbroek het afgelopen weekend zo’n 1.800 bezoekers op hun bedrijf in Loenen aan de Vecht. Het fruitbedrijf dat bekend staat als Boer Erik opende onlangs een Landwinkel en combineerde de aandacht voor de nieuwe winkel met de Hardfruitdagen. “Vorige week stond er op de voorpagina van de Gooi- en Eemlander een artikel over ons bedrijf, waardoor veel mensen wisten van de Hardfruitdagen”, vertelt Erik. Mensen konden onder andere meerijden met de Appel Express, zelf appels plukken en er werd uitleg gegeven over de teelt. “Er was iemand van Agrifirm en onze vast man vertelden over de fruitteelt.  We merken dat er veel uitleg nodig is wat betreft de verschillen tussen duurzaam telen, bio en onbespoten. Veel mensen weten niet wat het verschil is”. Daarnaast waren er proeverijen en was er live-muziek bij het terras.
Bekijk hier de video van de Appel Express.

Cadsand Fruit
Cadsand Fruit uit Zaamslag opende hun boomgaard aan de rand van Terneuzen de afgelopen twee zaterdagen voor publiek. “We hadden prachtig weer en heel veel mensen, deels terugkerende bezoekers en ook weer veel nieuwe mensen. Voor hen is het echt een uitje”, vertelt Wilco van Cadsand. Met 800 volwassen bezoekers en zo’n 400 kinderen was het weer een geslaagde editie, een jubileum zelfs, want het was de tiende keer dat het bedrijf meedeed aan de Hardfruitdagen.
Voor de kinderen was er een speurtocht met appelbingo uitgezet en voor de oudere kinderen een detective-spel, waarbij ze moesten ontdekken wie de appel heeft gestolen. “Dat heeft m’n dochter georganiseerd, die is actief in de scouting. Van de scouting hebben ze ook geholpen om alle spullen op locatie te krijgen en klaar te zetten. Verder hadden we in de boomgaard nog allerlei wist-je-datjes over bijvoorbeeld fruitmot en dat een appel drijft en een peer zinkt, om zo de mensen te informeren”.

Omroep Hulst maakte een uitgebreide reportage van de dag.

De Oude Stoof
Bij Landwinkel De Oude Stoof in Hengstdijk kunnen bezoekers zeven zaterdagen achter elkaar terecht voor De Fruitigste Hardfruitdagen. Iedere zaterdag is het om 10 uur verzamelen voor de zelfpluk en elke week staan er zo’n 100 tot 200 enthousiaste plukkers klaar. Veel bezoekers reageren enthousiast op de Facebook-pagina van De Oude Stoof.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 september 2024 - 16:49