FruitDelta Rivierenland treedt per 1 januari 2025 toe tot FoodNL. Dit samenwerkingsverband van AgriFood Capital (Noord-Brabant), Greenport Venlo (Limburg) en Regio Foodvalley (Gelderland en Utrecht) richt zich op duurzame innovatie in de agrifoodsector. Samen vormen de vier voedselregio’s de grootste aaneengesloten voedselproductieregio van Europa.

Servaas Stoop (waarnemend voorzitter van Regio Rivierenland/FruitDelta Rivierenland) en Kees van Rooij (voorzitter van FoodNL) ondertekenden tijdens het bezoek van de vier regio’s aan de European Week of Regions and Cities in Brussel een intentieverklaring. De vier regio’s waren in Brussel om onder andere te spreken met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Permanente Vertegenwoordiging van NL bij de EU en het Comité van de Regio’s.

Sander Bos, adjunct-directeur van de NFO, geeft aan blij te zijn met de intentieverklaring. “De ‘factor fruit’ binnen het samenwerkingsverband FoodNL neemt daardoor flink toe, en daarmee ook het belang van onze sector. Dit zal ongetwijfeld ook de innovatie binnen de fruitteelt een stimulans geven.”

Wageningen University & Research concludeerde in 2017 al dat er veel overeenkomsten zijn in het DNA van de vier regio’s. Eén van de aanbevelingen was om op een aantal onderwerpen samen te werken, zoals eiwittransitie en voeding & gezondheid.
“FruitDelta Rivierenland is van grote toegevoegde waarde voor FoodNL. Wij zijn gespecialiseerd in de vollegrondstuinbouw en onze fruit- en laanboomteelt. De bruto toegevoegde waarde van FruitDelta Rivierenland is 3% van Nederland, vrijwel gelijk aan de andere regio’s van FoodNL”, aldus Servaas Stoop, waarnemend voorzitter van Regio Rivierenland.

Volgens FoodNL-voorzitter Kees van Rooij wordt FoodNL versterkt door de aansluiting van FruitDelta Rivierenland als nieuwe partner. “Ook bundelen we nog meer krachten om de innovatie in onze Nederlandse agrifoodsector te versnellen. Samen met andere regio’s, ook in Europees verband, zetten wij extra in op thema’s als voedsel & gezondheid, duurzame eiwitten en het terugdringen van voedselverspilling.”

Binnen het samenwerkingsplatform FruitDelta Rivierenland werken overheid, ondernemers, onderwijs/onderzoek en ondernemende burgers samen aan de brede welvaart in Rivierenland. Dit gebeurt onder meer rond het thema Economie.

Het werkgebied van FruitDelta Rivierenland bestaat uit de gemeenten Neder-Betuwe, Buren, Tiel, West Maas en Waal, Maasdriel, Zaltbommel, West Betuwe en Culemborg.

Bron: FruitDelta Rivierenland

Dit bericht is geplaatst op donderdag 10 oktober 2024 - 16:33