De pilot met het verstrekken van gratis fruit in sportkantines, die dit voorjaar draaide in de Brabantse gemeente Waalre, is zeer succesvol verlopen. De NFO hoopt dat andere gemeenten dit voorbeeld zullen volgen, om zo de fruitconsumptie onder jongeren naar een hoger plan te tillen.

De gemeente verstrekte gedurende maximaal twaalf weken (tussen eind februari/begin maart en mei/juni van dit jaar) gratis fruit aan jeugdleden van de Waalrese buitensportverengingen. Hiermee volgden zij het voorbeeld van de gemeente Eindhoven. “Gezonde voeding is essentieel voor een gezonde leefstijl. Daarom stimuleert de gemeente dat inwoners in aanraking komen met gezonde voeding. Een logische plek daarvoor is de sportkantine”, zo motiveerde de gemeente de actie. Waalre is één van de ruim 200 JOGG-gemeenten in ons land. Dit zijn gemeenten die bouwen aan een gezondere leefomgeving, waar kinderen en jongeren gezond kunnen opgroeien en inwoners gezond ouder kunnen worden.

De actie werd zeer positief ontvangen, zo blijkt uit de eindevaluatie. Zo was 83 procent van de respondenten blij dat het fruit werd aangeboden en hoopt 75% dat de sportvereniging doorgaat met het (gratis) aanbieden van fruit. “Over het algemeen wordt er aangeven dat er behoefte is aan meer gezondere keuzes in de sportkantine”, geeft de gemeentelijk regisseur Gezond en Actief Waalre aan. “Desondanks zijn niet alle verenigingen voornemens om door te gaan met het aanbieden van fruit aan de jeugdleden. Dit heeft ook te maken met de prijs en de houdbaarheid van het fruit.”

Sander Bos, adjunct-directeur van de NFO, hoopt dat meer gemeenten het voorbeeld van de gemeente Waalre zullen volgen. “Het geld voor de pilot was onder meer afkomstig uit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Dit is een akkoord dat is opgesteld tussen de rijksoverheden, gemeenten (VNG) en zorgverzekeraars. Het doel van het akkoord is het bereiken van een gezonde generatie in 2040. Gemeenten zijn druk bezig met de uitvoering hiervan. We hopen dat ze ook dergelijke fruitpilots hierin zullen meenemen. Op die manier kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het stimuleren van de fruitconsumptie onder jongeren.”

Foto: gemeente Waalre

Dit bericht is geplaatst op donderdag 3 oktober 2024 - 16:42