Franse en Italiaanse telers vrezen voor fruitoogst


Niet alleen in Nederland is sprake van lage nachttemperaturen en koud bloeiweer. Uit heel Europa komen berichten dat (steen)fruit schade heeft opgelopen vanwege de kou. In Frankrijk zegde premier Jean Castex afgelopen zaterdag extra financiële steun toe voor de getroffen telers. Hij deed dit tijdens een bezoek aan bedrijven in Colombier-le-Cardinal in de zuidoostelijke regio Ardèche. Vorige week zakte de temperatuur een aantal nachten tot onder het vriespunt en bovendien viel in sommige regio’s 8 tot 10 cm sneeuw. De nacht van 7 op 8 april was het koudst met in heel Frankrijk temperaturen lager dan -4 à -5°C, met uitschieters tot -8°C. Volgens Météo France was het de koudste nacht sinds 7 april 1974.

De omvang van de schade wordt momenteel nog vastgesteld, maar duidelijk is dat vrijwel alle teeltgebieden verliezen hebben opgelopen. Met name druiven, abrikozen en kersen zijn zwaar getroffen, maar ook niet-beregende appel- en perenpercelen liepen zware schade op.

Italië en Oostenrijk
Ook vanuit Italië komen zorgwekkende berichten over de nachtvorstschade. In Val di Non in de provincie Trentino, grenzend aan Südtirol, daalde de temperatuur in de nacht van 7 op 8 april tot -4 à -7°C. Ook in andere Italiaanse regio’s werden temperaturen variërend van -3 tot -5°C gemeten. Vooral kersen, pruimen, abrikozen en nectarines liepen veel schade op. Het bloeistadium van de appels in Trentino varieerde vorige week van roze knop tot open bloem. Telers die de mogelijkheid hadden kozen er dan ook voor te beregenen.
In de perenregio Emilia-Romagna is het sinds Pasen ook koud. Hoewel perentelers niet tot de zwaarst getroffen groep behoren, maken zich wel zorgen over de gevolgen van de kou voor de komende oogst.

Een indrukwekkende hoeveelheid nachtvorstsproeiers in werking in Südtirol. De video werd donderdagmorgen 8 april door Matthias Matscher online geplaatst.

In de Oostenrijkse regio Steiermark daalde de temperatuur in de nacht van 7 op 8 april naar -4 à -6°C en op sommige locaties zelfs naar -8°C. Het zijn vooral de morellen- en abrikozenaanplanten die in volle bloei stonden en getroffen zijn. In de regio wordt op zo’n 150 hectare abrikozen geteeld.
Vanuit de appelteelt is geen schade gemeld.