De vele regen stelde frambozentelers in ons land deze zomer voor de nodige uitdagingen. Desondanks is volgens NFO-bestuurder en houtig kleinfruitteler René Simons over het algemeen toch een goede kwaliteit frambozen geplukt, is sprake van prima producties én werden goede prijzen behaald. “We hebben prijzen gebeurd, die je normaal gesproken niet tegenkomt in de zomer. Dit vooral vanwege het extreme weer elders in Europa.”
De oogst van de normaalteelt frambozen startte in juni, vanaf juli kwamen daar de gekoelde teelten bij. Inmiddels worden alweer de eerste herfstframbozen geoogst. “De pluk hiervan begint op gang te komen”, zegt René Simons.
Goede kwaliteit en vruchtgewicht
De teler uit Haaren geeft aan dat het tot nu toe een uitdagend teeltseizoen was, vooral vanwege de vele regen die er de afgelopen periode viel. “Hierdoor moesten telers meer en vaker plukken om de kwaliteit erin te houden. En doordat het zo vochtig was, nam de kans op schimmels en insecten toe. Desondanks is er gemiddeld genomen deze zomer een hele aardige kwaliteit frambozen geoogst. En zeker sinds de weersomslag naar mooier en zonniger weer is de kwaliteit prima. Gelukkig is het ook niet superwarm, waardoor het gewas mooier uitgroeit en de vruchtmaat groter is. Bij de laatste gekoelde frambozen zaten we op een vruchtgewicht van 5 gram, bij de eerste herfstframbozen wel op 6 à 7 gram. Dat is heel netjes.”
Door het goede vruchtgewicht zijn ook de producties volgens Simons prima. “Gemiddeld komt deze op bedrijven uit op 1,8 tot 2 kilo per vierkante meter.”
Minder kwalitatief goede import
Verder is het prijstechnisch een heel goed seizoen, geeft hij aan. “De klokprijzen varieerden de afgelopen maanden van 8 tot 16 euro per kilo. Er zat dus wel veel verschil in, maar we hebben diverse echte topweken gehad met prijzen die je normaal gesproken niet tegenkomt in de zomer. Normaliter is een prijs van 8 tot 11 euro per kilo al naar behoren.”
Simons wijt de goede prijs aan het feit dat diverse telers zijn gestopt én aan de extreme weersomstandigheden elders in Europa. “In Oost-Europa viel enorm veel regen, in Zuid-Europa was het bizar warm. Hierdoor was er minder kwalitatief goede import vanuit het buitenland. Als Nederlandse telers plukken we deze zomer dus de vruchten van de klimaatverandering; deze werkt nu even in ons voordeel.”