Bij neurologische aandoeningen heeft het dieet dat een persoon volgt mogelijk een grote invloed op het verloop van de ziekte. Dat blijkt uit literatuuronderzoek van pcfruit en de Universiteit van Hasselt. Het effect moet nog verder onderzocht worden en is nog niet getest op mensen.

Dat groenten en fruit belangrijk zijn voor onze gezondheid is geen nieuws, maar over de precieze rol van voedingsstoffen op het voorkomen van ziekten is minder bekend. Onderzoek hiernaar is duur en heeft niet de prioritiet van de farmaceutische industrie, omdat er op plantaardige stoffen geen patent genomen kan worden. Pcfruit onderzocht de afgelopen vier jaar samen met de farmaceutische industrie welke invloed fruit heeft op onze gezondheid en hoe het kan bijdragen aan het voorkomen van ziektes.

Tijdens een afsluitend symposium presenteerde professor Jerome Hendriks van UHasselt de eerste resultaten. Flavonoïden (kleurstoffen) in appels blijken een gunstig effect te hebben op ziektemodellen van multiple sclerose (MS). De flavonoïden zijn in staat de slechte eigenschappen van het celtype dat bij MS de hersenen en het ruggenmerg aanvalt te onderdrukken. Dit wijst erop dat deze flavonoïden de ziekte mogelijk kunnen vertragen.

De Canadees Yves Desjardins van de universiteit van Québec is ervan overtuigd dat bessen bepaalde chronische ziekten kunnen voorkomen. Centraal in zijn onderzoek staat de invloed van bessen op de darmflora. Ze stimuleren bacteriën die de vetophoping, het cholesterolgehalte en de suikerspiegel verlagen, wat een positieve invloed heeft op het tegengaan van obesitas en diabetes type 2. Tot slot verhoogt een dagelijkse portie bessen het geheugen en het cognitieve vermogen van ouderen.