Feit of fictie: Is de consument nog nooit ziek geworden van #pesticiden op groente en fruit?


De Volkskrant publiceerde op 10 september een artikel over hoe schadelijk een bespoten appel nu eigenlijk is. Marcel Wenneker, onderzoeker gewasbescherming van WUR, zei daarin dat ‘er nooit is aangetoond dat het consumeren van groente en fruit met pesticiden minder gezond of zelfs schadelijk zou zijn.’ “Te veel zout verhoogt het risico op hart[1]en vaatziekten, terwijl de consument van pesticiden op groente en fruit nog nooit ziek is geworden”, aldus Wenneker.

NPO Radio 1 dook er met hun Feit of fictie op in en vroeg Martin van den Berg, emeritus-hoogleraar Toxicologie aan de Universiteit van Utrecht, en Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum naar hun visie. De uitspraak dat nog nooit iemand ziek is geworden bleek te stellig, want de wetenschap weet nog niet alles over de effecten van verschillende bestrijdingsmiddelen op gezondheid. Toch moeten mensen zich vooral niet laten weerhouden om voldoende groente en fruit te eten, het is immers een zekerheid dat die een positief effect op je gezondheid hebben.

Van den Berg: “Er is geen enkele twijfel over mogelijk dat telers die langdurig met gewasbeschermingsmiddelen hebben gewerkt en kinderen die op of rondom landbouwbedrijven zijn opgegroeid allerlei cognitieve effecten op de hersenontwikkeling en neurodegeneratieve ziektes, zoals Parkinson, ontwikkelen. Dat is de ene kant.
De andere kant is dat middelen die nú worden gebruikt over het algemeen heel goed gekeurd zijn. Daar zou ik me geen zorgen over maken. Wel over groenten en fruit van buiten de EU.
Daarnaast hebben we nog veel te weinig kennis over het effect van middelen op hormonale verstoringen en neurodegeneratieve ziektes. We weten nog niet of mensen daar ziek van kunnen worden, omdat het om chronische ziekten gaat die over heel lange termijn ontstaan.”

Van Vossen raadt aan om fruit altijd te wassen, maar ziet geen gevaar in de consumptie van bespoten fruit. “Gelukkig gelden er heel strenge regels en limieten om te zorgen dat je niet te veel van deze middelen binnenkrijgt.” Op LinkedIn voegt ze eraan toe: “Wij adviseren om vooral genoeg groente en fruit te eten omdat dit veel voordelen voor de gezondheid geeft. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Daarnaast is er een verband tussen het eten van fruit en groene bladgroente en een lager risico op diabetes type 2 en longkanker. Veel voordelen dus, maar die kwamen in het item van Radio 1 helaas niet naar voren.
Er zitten dus meerdere kanten aan het verhaal. En er zijn veel dilemma’s rondom bestrijdingsmiddelen, ook voor ons. We begrijpen dat mensen zich hier zorgen over maken, maar hopen dat deze zorgen en onzekerheden mensen er niet van weerhouden om groente en fruit te eten. Want dat die goed voor je zijn, is een zekerheid die we wél hebben.”