Het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) na 2027 moet meer zijn toegespitst op agrariërs en bijdragen aan een concurrerende, crisisbestendige, duurzame, boervriendelijke en op kennis gebaseerde EU- landbouwsector. Dat is de kern van meerdere besluiten die de Europese Raad afgelopen maandag heeft genomen over het toekomstige GLB.
De 27 EU-ministers van Landbouw benoemden als hoofddoelen dat de voedselzekerheid moet zijn gewaarborgd, dat agrariërs een redelijke levensstandaard moeten hebben en dat de prijzen voor consumenten redelijk zijn. De Raad erkende daarnaast onder meer dat er meer transparantie moet komen in de voedselketen en dat de beloning voor agrariërs dient te verbeteren.
De ministers benadrukten ook het strategische belang van het GLB en de rol die het GLB speelt bij het waarborgen van de voedselzekerheid en -veiligheid. “Het GLB moet – door middel van rechtstreekse betalingen aan agrariërs en andere vormen van steun – agrariërs helpen om een stabiel inkomen te verwerven.”
De ministers waren ook van mening dat het cruciaal is dat de agrarische sector belangrijk blijf voor jongeren en dat de steun voor jonge en nieuwe agrariërs daarom moet worden verhoogd. Ook vinden zij dat kleine landbouwbedrijven en de participatie van vrouwen in de sector belangrijk zijn levensvatbaarheid van plattelandsgebieden. Verder werd onderstreept dat steun voor investeringen nodig is om het concurrentievermogen en de duurzaamheid van de sector te bevorderen.
Daarnaast wordt ingezet op ‘boervriendelijke regels’, op een lagere administratieve lastendruk en eenvoudigere procedures. Verder erkenden de EU-landbouwministers dat agrariërs een cruciale rol spelen in de groene transitie en dat het GLB de sector moet blijven helpen bij de transitie naar een duurzame werkwijze. Hierbij moeten ondernemers volgens de Raad wel passende stimulansen/vergoedingen krijgen.
De Raad roept de nieuwe Commissie op om, bij de voorbereiding van de komende wetgevingsvoorstellen over het GLB voor de periode na 2027, rekening te houden met de geschetste conclusies. Deze zijn bedoeld als politieke leidraad.
Klik hier voor meer informatie.