In seizoen 2022/’23 zijn iets meer peren gegeten binnen de EU dan het jaar ervoor. De gemiddelde consumptie komt uit op 3,53 kg per persoon per jaar. In 2021/’22 lag de gemiddelde consumptie op 3,19 kg per persoon per jaar en in 2020/’21 op 3,91 kg. Daarmee beweegt de consumptie mee met de perenproductie binnen de EU; 2.219.000 ton in 2020, 1.721.000 ton in 2021 en 2.003.000 ton in 2022, zie tabel. Elk seizoen worden tussen de 340 en 370 miljoen kilo peren geëxporteerd naar landen buiten de EU. De hoeveelheid industrieperen beweegt eveneens mee met de productie en bevond zich het afgelopen seizoen, net als de productie en de consumptie, op een gemiddeld niveau.
Deze cijfers werden bekend gemaakt op het Prognosfruit-congres in Trentino, Italië.
Overigens zijn deze cijfers een gemiddelde over alle EU-lidstaten, tussen de lidstaten zijn wel verschillende trends zichtbaar.
Tabel: Productie, export, verwerking, import en consumptie van peren binnen de EU.
2020/’21 | 2021/’22 | 2022/’23 | |
Productie
Export Verwerking Import |
2.219.000
370.837 274.120 169.685 |
1.721.000
341.896 141.300 183.243 |
2.003.000
338.896 209.200 128.224 |
Verse peren op EU-markt | 1.743.728 | 1.421.047 | 1.583.128 |
Bevolking | 446.000.000 | 446.000.000 | 448.000.000 |
Consumptie (kg/p/j) | 3,91 | 3,19 | 3,53 |