Franse appeltelers zullen de komende weken tussen de 1,30 en 1,35 miljoen ton appels oogsten in plaats van de verwachtte 1,468 miljoen ton. Dat maakte het Franse l’Association Nationale Pommes Poires (ANPP) afgelopen week bekend tijdens de lancering van de appel- en perencampagne 2022 in Parijs.
Tijdens Prognosfruit werd juist nog een iets hogere productie dan de afgelopen twee jaar voorspeld, maar vanwege de hitte en aanhoudende droogte zijn de verwachtingen naar beneden toe bijgesteld. De Franse appeloogst zal zo’n 4 procent kleiner zijn dan de kleine oogst van afgelopen jaar. Vooral van Gala zal de productie lager zijn. Van dit ras zal bovendien een groter aandeel vruchten bestemd zijn voor verwerking, vanwege de matige kleuring.
Vincent Gurin van ANPP zei er vanuit te gaan dat ook de Europese oogstprognose voor appel naar beneden bijgesteld zal moeten worden. ‘Sommige Italiaanse telers hebben al een reductie van 30 procent voor de Gala-oogst aangekondigd. Ook Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland zullen hun aanvankelijke prognoses bij moeten stellen. Van de Poolse productie van 4,5 miljoen ton zal zo’n 70 procent worden verwerkt, omdat Poolse telers bij gebrek aan de nodige middelen niet in konden grijpen tijdens de teelt’, valt te lezen op actusduweb.com.

Buiten Europa verwacht China een oogstverlies van 20 procent, wat neerkomt op 10 miljoen ton, vanwege vorst en droogte.

Overigens verwachten de Fransen wel een goede kwaliteit appels te oogsten, met een uitzonderlijk hoog suikergehalte.

Minder Franse Conference-peren en storm in Spanje
Volgens de Prognos-cijfers verwachten de Fransen 137.000 ton peren te oogsten. Dat is iets boven het gemiddelde. Vooral van de zomerperen Williams en Guyot steeg de productie. Van Conference werd aanvankelijk een gemiddelde oogst voorspeld, maar die cijfers zullen iets naar beneden moeten worden bijgesteld. Voor Comice en Angys zijn de voorspellingen goed.
De Fransen verwachten dat de Europese perenproductie iets naar beneden bijgesteld zal moeten worden ten opzichte van Prognosfruit, dit vanwege de hitte en droogte in de meeste EU-lidstaten.

Afgelopen woensdag woedde in teeltgebieden in Lleida in Spanje een zware storm met windsnelheden van meer dan 100 km/uur. Fruchtportal.de meldt dat de schade uiteenloopt van 45 tot 65 procent afgewaaide peren op nog niet geoogste Conference-percelen. Op percelen waar de oogst al was begonnen bedroeg de schade 10 tot 20 procent. Ook andere perenrassen liepen vergelijkbare schade op. De vereniging Unió de Pagesos heeft de Spaanse overheid gevraagd de schade snel te taxeren, zodat een eerlijke uitkering aan de telers mogelijk is.

Explosieve stijging teeltkosten
Ook Franse telers hebben te maken met een sterke stijging van de teeltkosten. De brandstofprijzen zijn tussen 2020 en 2022 verdubbeld en de meststofprijzen zijn verdrievoudigd. Sinds 2020 zijn er zes verhogingen van het minimumloon geweest, waarvan drie dit jaar. Gewasbeschermingsmiddelen tegen schurft zijn met 23% in prijs gestegen, biologische middelen met 5% en groeiregulatoren met 7%. De elektriciteitskosten zijn twaalf keer hoger dan een jaar geleden en tot slot zijn de verpakkingskosten 26% hoger dan in 2020.
Daarnaast hebben Franse telers te maken met een toenemende maatschappelijke druk. Met het bijendecreet 2021 komen er nog meer beperkingen voor de toepassingstijden net voor en na zonsopgang. Spuiten bij een windsnelheid van meer dan 3 Beaufort was al eerder niet meer toegestaan.
Ook kenden telers de afgelopen jaren veel uitdagingen op het gebied van extreme weersomstandigheden en toenemende concurrentie vanuit Polen. Daarnaast daalt de consumptie van verse appels. De laatste cijfers laten een daling van 11 procent zien.
Een kleinere oogst is dan een goed vertrekpunt om het product tegen renderende prijzen te kunnen verkopen.