Op 10 en 11 juli overleggen de Europese lidstaten binnen het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over de toelating van diverse werkzame stoffen. Eén van de agendapunten is de stemming over een nieuw voorstel over captan.
De Europese Commissie (EC) stelde in eerdere SCoPAFF-vergaderingen voor om de goedkeuring te hernieuwen met restrictie tot alleen gebruik in kassen. Dit voorstel kreeg echter onvoldoende steun vanuit de lidstaten. Ook de NFO zet zich sinds 2020, toen de eerste Europese captan-beoordeling kwam, in voor het behoud van captan voor de fruitteelt. Mede dankzij deze inzet ligt er nu een voorstel vanuit de Europese Commissie om gebruik van captan in buitenteelten te behouden, maar wel met forse inperkingen binnen enkele jaren.

Deze voorgestelde restricties voor buitengebruik zijn:

  1. Gebruik alleen toegestaan wanneer het gewas niet bloeit en geen bloeiende onkruiden aanwezig zijn in de gewasrij.
  2. Gebruik alleen toegestaan met apparatuur waarmee een reductie van de dosering met minstens 61% mogelijk is en een minimale reductie van het verlies naar de bodem met 20% in vergelijking met conventionele toepassingsapparatuur.
  3. Toepassen van risicomitigerende maatregelen om bijen en waterorganismen buiten het veld te beschermen.

Het is de eerste keer dat de EC een stofgoedkeuring verlengt met een restrictie op toepassingsapparatuur (punt 2). Aangezien er nog weinig data beschikbaar zijn over de haalbaarheid van dergelijke restricties met bepaalde apparatuur verplicht de EC de aanvrager om binnen twee jaar informatie aan te leveren waarmee wordt aangetoond dat bepaalde technieken inderdaad de vereiste reducties halen.

Het Ctgb adviseert positief op het voorstel, maar vindt het wel van groot belang dat de bevestigende informatie over de beschikbare technieken en hun prestaties binnen één jaar (i.p.v. twee) wordt geleverd, zodat lidstaten over deze informatie (en de beoordeling daarvan) beschikken bij de hernieuwing van de goedkeuring van middelen op basis van captan.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft landbouwminister Femke Wiersma dat de Nederlandse delegatie voornemens is in te stemmen met het voorstel van de EC en hierbij, in lijn met het advies van het Ctgb, de EC op te roepen als voorwaarde te stellen dat de bevestigde informatie binnen één jaar wordt aangeleverd.

Dit aangepaste voorstel is een grote stap vooruit, maar betekend wel binnen enkele jaren een forse afname van de mogelijkheid om captan in te kunnen zetten. De NFO zal samen met de toelatingshouders zich inzetten voor een zo optimaal etiket binnen de kaders die nu voorgesteld worden. Voor diverse ziekten zal het noodzakelijk zijn om de beheersing fors aan te passen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 juli 2024 - 17:02