Tijdens Interpera werd al duidelijk dat de EU-perenoogst dit jaar relatief klein zal zijn en vergelijkbaar is met die van vorig jaar. Nu de Nederlandse raming ook uitgaat van een kleinere perenoogst dan vorig jaar wordt dit beeld verder versterkt. Ook is duidelijk dat er binnen de EU minder Conference zal worden geplukt dan vorig jaar.

Spanje en België meldden op Interpera uit te gaan van een perenoogst die respectievelijk circa 14% en 30% lager ligt dan vorig jaar. Op Interpera brachten deze landen naar buiten dat hierdoor vooral minder Conference-peren – het belangrijkste perenras in Europa – geplukt gaat worden. In België wordt de volumedaling van deze peer geraamd op 30%.

In Nederland wordt eveneens minder Conference verwacht dan vorig jaar. In Spanje is Conference het belangrijkste perenras en zullen dus ook minder Conference-peren worden geplukt.

Aangezien Nederland, België en Spanje – de drie belangrijkste productielanden voor Conference in Europa – uitgaan van een lagere raming, is duidelijk dat het EU-oogstvolume in 2024 lager zal uitkomen. Zo tekent in aanloop naar Prognosfruit, dat volgende week plaatsvindt in Boedapest, de te verwachten oogstraming voor peer en Conference zich steeds duidelijker af.

De vooruitzichten voor het komende perenseizoen zijn dus positief; een vergelijkbare perenoogst als vorig jaar in combinatie een lager volume creëert een aantrekkelijke positie voor de Nederlandse Conference, met haar vele afzetmarkten binnen de EU.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 juli 2024 - 16:41