Gisteravond beten drie sprekers de spits af voor het eerste programmaonderdeel – Vorstwering – van de jaarlijkse Kennisdag van de NFO en WUR. Dit jaar voor het eerst via een webinar en in samenwerking met Proeftuin Randwijk.
Vorstwering door traditionele nachtvorstberegening is een oude, beproefde techniek, maar kost met 30 m3 water per hectare behoorlijk wat liters. “Strokenberegening met de Flipper-sproeier tijdens nachtvorst kan tot 50 procent water besparen. In tegenstelling tot hittebestrijding in de zomer wordt de besparing bij nachtvorstberegening niet altijd gehaald”, meldde Rien van der Maas (WUR-Open Teelten, locatie Randwijk) over de ervaringen binnen het Zeeuwse POP3-project Meer Fruit met Minder Water. “Start wel eerder – bij 1 graad Celsius boven het vriespunt – dan bij het gebruik van de traditionele messingsproeiers”, aldus Theo Heesakkers (VGB Watertechniek). Willem Kalle (Fruitconsult) besprak ten slotte de positieve ervaringen met de windmolens. De mobiele Tow and Blow kan theoretisch 4 hectare beschermen tegen nachtvorst; de vaste Orchard-Rite 5 tot 7 hectare”, wist Kalle. In Fruitteelt volgt nog een artikel over het webinar.
Zo’n 60 belangstellenden namen deel aan het geslaagde webinar Vorstwering. De techniek werkte uitstekend, dus hoeft geen belemmering te zijn om de komende programmaonderdelen online te volgen. Ten slotte bedankte NFO-voorzitter Gerard van den Anker de sprekers en alle deelnemers, en riep hij op om u voor de toekomstige webinars aan te melden. “De NFO vindt een webinar een mooi en praktisch instrument om kennis te blijven delen in coronatijd. We zien ook een ruime belangstelling van onze leden om deel te nemen.” Het eerst volgende webinar – Techniek – vindt aanstaande dinsdag 15 december overdag plaats.