Vandaag presenteert de Rabobank haar toekomstvisie voor de hardfruitsector in 2030. In een webinar gaat de bank vanavond in discussie met NFO-voorzitter Gerard van den Anker over het uitgebrachte rapport ‘Goedkoop fruit telen is te duur’. In het rapport presenteert de bank onder andere de Duurzaamheidsmatrix. Deze matrix is onderdeel van het kredietbeleid van de bank.

De Rabobank vindt duurzaamheid zo belangrijk voor de toekomst van fruitbedrijven dat ze toetst of bedrijven en hun investeringen voldoen aan de duurzaamheidscriteria die de bank per sector heeft opgesteld.
De inhoud van de duurzaamheidsmatrix is niet in te zien door individuele bedrijven, maar Arne Bac, sectormanager Tuinbouw, wil hierop wel een toelichting geven. Hij vertelt dat de accountmanagers telers door middel van een checklist in vijf categorieën zullen indelen. Deze checklist heeft veel overeenkomsten met bijvoorbeeld de vragenlijsten die horen bij het Globalgap-, Planet Proof-, GRASP- of AKF-certificaat. Zo bevat de lijst vragen over de certificaten die een bedrijf heeft, maar ook over waterverbruik, energie-inkoop, biodiversiteit, driftreductie, etc. De Rabobank verkiest ervoor een eigen checklist te hanteren in plaats van te vragen naar de certificaten die een bedrijf al heeft. Volgens Bac gaat de vragenlijst van Rabobank verder op het gebied van bijvoorbeeld personeelsbeleid. “Je houden aan de CAO is de basisnorm, maar denk aanvullend aan bijvoorbeeld scholing, carrièreperspectieven binnen of buiten het bedrijf en werkgeverschap voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook kwaliteit van de huisvesting, beloning van arbeidsmigranten en welke NEN-certificaten het uitzendbureau heeft zijn onderwerpen die naar voren kunnen komen.

Na het invullen van de checklist wordt een ondernemer ingedeeld in één van de vijf categorieën. Telers in de laagste categorieën moeten zich zorgen maken over de financiering van hun investeringen, terwijl telers in de hoogste categorie kunnen profiteren van gunstigere rentetarieven. Bac: “De duurzaamheidsmatrix is vooral bedoeld om telers te helpen en te stimuleren de volgende stap te maken. Verduurzamen is een reis, we zullen de voorwaarden binnen de matrix dan ook steeds blijven bijstellen aan de hand van de praktijk.”