Biologisch kleinfruit en met name blauwe bessen worden steeds populairder bij Duitse consumenten. Het lokale aanbod draagt maar voor een klein deel bij aan het totale aanbod. De marktgroei vindt vooral via import plaats.
Ook al kende het areaal biologisch kleinfruit in 2020 een kleine terugval, de tendens is dat het biologsich areaal toeneemt. Tussen 2012 en 2019 verdubbelde dit naar circa 3.000 ha. Dat is 32% van het totale areaal kleinfruit in Duitsland, aldus Destatis. De oorzaak van het grote aandeel biologisch zijn de bessensoorten die voor verwerking worden geteeld, zoals de aroniabes, de duindoorn en de zwarte vlierbes.

Voor de versmarkt is het aandeel biologisch het grootst bij de blauwe bes. In 2020 is dit areaal met 323 ha uitgebreid. Dat is 5% meer dan in 2019. Het aandeel biologisch binnen het totale blauwe bessen areaal in Duitsland is 10%.
Opvallend is dat de overdekte teelt van biologische blauwe bessen toeneemt. Hoewel het areaal nog beperkt is, is dit in 2020 verdubbeld naar 19 ha. Deze bessen worden in kassen of onder plastic tunnels geteeld.
De productie van biologische blauwe bessen was in 2020 met 35.800 ton 16% lager dan in 2019. Oorzaak waren de naweeën van de droogte in 2019 en de late nachtvorsten.

Dat biologisch kleinfruit aan populariteit winnen bij de Duitse consument is ook terug te zien in de aankoopcijfers. Volgens GfK zijn Duitse huishoudens in vijf jaar tijd vijf keer zoveel biologisch kleinfruit  gaan kopen. En tussen januari en augustus 2021 kochten Duitse huishoudens al 9% meer biologisch kleinfruit dan in heel 2020. Drijvende kracht achter deze stijging zijn de biologische blauwe bessen. Het aandeel blauwe bessen binnen de handel in biologisch kleinfruit stijgt en bedroeg in 2020 84%.
Ook de aankopen van biologische frambozen zijn de afgelopen jaren gestegen, maar stegen niet zo hard als die van blauwe bessen. Ondanks een verdubbeling van de aankopen in de afgelopen vijf jaar nam het aandeel biologische frambozen binnen het totale pakket aan kleinfruit af naar 11%.

De stijgende verkopen zijn goed te verklaren met de wetenschap dat biologisch kleinfruit bij steeds meer winkels verkrijgbaar is. Sinds drie jaar hebben ook discounters biologisch kleinfruit in hun assortiment. In 2020 werd 39% van biologisch kleinfruit via discounters verkocht.
Er is onvoldoende binnenlands aanbod om aan de toenemende vraag naar biologisch kleinfruit te voldoen. De meeste biologische blauwe bessen in het winkelschap zijn dan ook geïmporteerd. Gedurende het afzetseizoen komt het fruit uit Spanje, Zuid-Afrika, Peru en Chili, waarbij Peru een grote rol speelt.
Het aanbod frambozen is juist grotendeels afkomstig van Duitse bodem. Frambozen zijn veelal te kwetsbaar voor wereldwijde handel en daardoor blijft het aanbod grotendeels afhankelijk van de Duitse productie.

Bron: oekolandbau.de