De Provincie Gelderland en waterleidingbedrijf Vitens werken aan plannen rondom de realisatie van drinkwaterreserveringsgebieden in het Gelders rivierengebied. Op verzoek van verschillende sectoren is al gewerkt aan een verkleining van de zoekgebieden. Nu deze plannen in een volgende fase komen, worden ze vastgelegd in de Gelderse Omgevingsverordening. Dit biedt fruittelers een kans om hun stem te laten horen en te voorkomen dat de drinkwaterreserveringsgebieden hun bedrijfsvoering negatief zullen beïnvloeden.

Er is vanuit de fruitsector een concept-zienswijze opgesteld, die pleit voor verdere verkleining en verschuiving van de drinkwaterreserveringsgebieden. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor het verbod op niet-biologische sierteelt – waaronder de lelieteelt – in grondwaterbeschermingsgebieden. Het is belangrijk dat telers hun mening geven over deze onderwerpen, omdat de plannen invloed kunnen hebben op de bedrijfsvoering. In bijvoorbeeld West-Betuwe liggen nu veel fruitteeltbedrijven in een drinkwaterreserveringsgebied.

Telers die de concept-zienswijze willen ondersteunen, kunnen dat aangeven. Dit kan door een e-mail te sturen naar sbos@nfofruit.nl. Wacht niet te lang; de deadline ligt op 3 oktober. Hoe meer individuele telers meedoen, hoe krachtiger het signaal richting de provincie.

Lees hier ook het eerder bericht van Fruitpact.nl over deze materie.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 26 september 2024 - 16:42