Er is kans op een doorbraak in het onderzoek naar de bestrijding van suzuki-fruitvlieg. Er is een natuurlijke vijand gevonden, de sluipwesp Ganaspis kimorum, die zeer selectief suzuki-fruitvlieg aanpakt. Dat meldt onderzoeker Herman Helsen van Wageningen UR.

Helsen heeft hoge verwachtingen van de sluipwesp die Zwitserse onderzoekers in Azië vonden. De onderzoekers hebben de sluipwesp inmiddels al jarenlang in het lab bestudeerd. Eerder dit jaar publiceerden ze een onderzoeksverslag waaruit blijkt dat deze soort zeer selectief de suzuki-fruitvlieg aanpakt. In tegenstelling tot de in Europa inheemse sluipwespen zoekt dit exemplaar zijn tegenstanders in de boom in plaats van op de grond. “We hebben goede hoop dat het uitzetten van de Ganaspis de jaarlijkse explosie aan suzuki-fruitvliegen kan tegengaan.”

Voor de wesp in Nederland geïntroduceerd mag worden, moet er nog veel gebeuren. Helsen: “We moeten aantonen dat de introductie van de sluipwesp niet de hele inheemse fauna op zijn kop gooit. Voor zo’n toelating heb je een dossier nodig. Provincie Gelderland heeft via Greenport Gelderland en Fruitpact ons geld gegeven om het dossier voor de aanvraag op te stellen. We doen de aanvraag voor toelating bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de beoordeling is door het Ministerie van LVVN. We hopen de toelating vrij vlot te krijgen. Meteen na de toelating hopen we dat PPS-onderzoek kan gaan lopen. De NFO heeft hiervoor een onderzoeksvoorstel ingediend. Dat moet nog worden goedgekeurd. De uitslag hiervan wordt nog dit jaar verwacht en de hoop is begin 2025 te kunnen starten met het onderzoek.
We moeten Ganaspis leren kennen, hem kweken en loslaten en zien wat de resultaten zijn, wat zijn levensloop is en het effect op de fruitvlieg natuurlijk. De suzuki-fruitvlieg zal niet verdwijnen, maar we hopen dat met de komst van deze sluipwesp ander beheer effectiever wordt en met minder chemie.”

Derde stap zal zijn de sluipwesp massaal te gaan kweken zodat er uiteindelijk een product uitrolt dat de telers kunnen gebruiken in hun teelt. “We willen hem breed introduceren, de hele zachtfruitteelt wordt door de suzuki-fruitvlieg bedreigd. En ook tal van inheemse soorten bomen en struiken met zachte vruchten trouwens. Maar dat alles vergt nog veel onderzoek.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 12 september 2024 - 16:19