Dit jaar fors meer vangsten van de Aziatische hoornaar


Dit seizoen zijn er opnieuw meer koninginnen van de Aziatische hoornaar gevangen dan voorgaande jaren. Ook zijn tot nu toe meer nesten geruimd. “We zien een spectaculaire groei”, vertelt imker en voorzitter van Bijenvereniging Bij1 Kees Dogge uit Steenbergen. “Vorig jaar vingen we hier 1 koningin en dit jaar zijn er in de gemeente Steenbergen al 17 koninginnen gevangen. Daarnaast zijn er tot nu toe 8 nesten geruimd en dat kunnen er de komende weken nog veel meer worden, terwijl er vorig jaar in de gemeente Steenbergen in totaal maar 6 nesten zijn geruimd.” Ook in andere gemeenten is een sterke toename te zien. In de gemeente Roosendaal zijn al 160 koninginnen gevangen en tussen de 20 en 30 nesten geruimd. In Zeeuws-Vlaanderen is de uitbreiding enorm en zijn al wel 720 koninginnen gevangen.
Hoe groot de schade aan de bijenvolken is vanwege de Aziatische hoornaar is nu nog niet te zeggen. Op dit moment maken de volken de winterbijen aan en zijn ze nog druk aan het fourageren. Pas over een maand is te zien hoe groot het ‘broed’ van de bijen is en of de volken sterk de winter in gaan.

Aziatische hoornaars maken hun nesten vaak in de buurt van bebouwing en aan de rand van dorpen en steden. Om die reden heeft de gemeente Steenbergen een informatieavond voor inwoners gehouden en worden gratis vallen aangeboden. Ook fruittelers in deze gemeente kunnen een gratis val aanvragen. Hoe andere gemeenten daarmee omgaan verschilt per gemeente. Op provinciaal niveau is er in 10 van de 12 provincies budget beschikbaar voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, onder andere voor het verwijderen van nesten.

In juni 2024 bracht Kenniscentrum EIS Insecten een rapport uit over de Aziatische hoornaar. Op basis van een studie in opdracht van de provincies Noord- en Zuid-Holland trok het kenniscentrum de conclusie dat het wegvangen van koninginnen geen nut heeft en dat we moeten leren leven met de Aziatische hoornaar. Imkers Nederland en de Nederlandse Bijenhoudersvereniging pleiten juist voor het wegvangen om de schade zo beperkt mogelijk te houden. Lees in het bericht ‘Leren leven met de Aziatische hoornaar’ op de NFO-website over beide standpunten.