Op de demodag Precisiefruitteelt op 13 juli bij Fruitbedrijf Rijk in Dronten werden de nieuwste precisietechnieken voor de fruitteelt uitgelegd en gedemonstreerd. De middag werd georganiseerd door NFO en WUR vanuit het project Kennis op Maat-project ‘Precisiefruitteelt, van onderzoek naar praktijk’. De middag werd goed bezocht door zo’n 60 bezoekers.
Hierna volgt een fotoverslag:
De demomiddag werd geopend door Marry Slippens-Reus, voorzitter NFO-kring Noord-Nederland.
Yannick Smedts van Agrowizard en FleurenTech vertelde over zowel de bodemscan als de stamdiktemeter.
De stamdiktemeter maakt opnamen met een camera en berekent met GPS de boompositie en de stamdikte.
Peter Frans de Jong (WUR) gaf uitleg over de mogelijkheden van het sensorplatform. Hiermee zijn ook bij Fruitbedrijf Rijk bloesemkaarten gemaakt.
Bert Rijk van Aurea Imaging presenteerde de mogelijkheden van drones in de fruitteelt. Hiermee worden bloesem- en groeikrachtkaarten gemaakt. Met de groeikrachtkaart wordt de wortelsnijder van Fruitbedrijf Rijk aangestuurd.
De Munckhof VariMAS drierijer Boomgaardspuit, uitgerust met de nieuwste technieken, deed een demobespuiting op taakkaart. De machine is aangeschaft door Fruitbedrijf Rijk.
KWH Holland en Abemec toonden de Magistralis 3-rijer met de nieuwe Leap Editons. Deze is voorzien van een kleptechniek die 100x per seconde volledig kan openen en sluiten. Daarbij kan 40x per seconde de afgifte worden bijgesteld.
Het spuiten op boomniveau werd gedemonstreerd met de Mistral 1-rijer, die door Abemec en BBLeap was voorzien van het Leap Editons-systeem.
Adrie en Peter Boshuizen hebben een camera-opstelling ontwikkeld, waarmee met beeldanalyse de geöogste kwaliteit in de voorraadbak kan worden gemeten. Het systeem meet de maatverdeling en de bloskleur.
Ook de Pluk-O-Trak van Munckhof kan steeds meer oogstdata registreren. Met hulp van camera’s wordt het aantal geoogste vruchten geteld en gemeten op maat en wordt de data gekoppeld aan de voorraadbak. Door de arbeidstijden bij te houden kan ook de plukprestatie en de kistwisseltijden worden bijgehouden en waar nodig bijgestuurd.
Pieter van Dalfsen (WUR) toonde de mogelijkheden van de dataverwerking in Agromanager. Zoals het importeren van dronedata en het maken van taakkaarten. Daarnaast werd een presentatie gehouden over wat je kunt leren door plukdata te koppelen aan gps en daarvan financiële opbrengstkaarten te maken.