Het project ‘Precisiefruitteelt van onderzoek naar praktijk’ gaat dit najaar van start. Het is een vierjarig project bedoeld om de in de afgelopen jaren ontwikkelde kennis rond datamanagement en precisiefruitteelt naar de praktijk te brengen.
De NFO heeft afgelopen zomer samen met WUR, met succes een aanvraag ingediend bij de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal voor een zogenaamd Kennis op Maat project.
Wat wordt onderzocht?
Doel van dit project is dat een grotere groep fruittelers dan nu het geval is daadwerkelijke gebruik gaat maken van camera technologie om het gewas te volgen, de oogst te registreren en/of meer plaats-specifiek gaat spuiten of wortelsnijden.
De thema’s die in dit project aan de orde komen, zijn: sensing (detectie met behulp van cameratechnologie), precisiemaatregelen, management-informatie & ICT, rendement, boomgaardinrichting en robotisering. Waarbij de nadruk ligt op de eerste vier.
Naast NFO leveren ook Aurea Imaging, Munckhof Fruit Tech Innovator, Q-Ray en Aeres Tech Productions een bijdrage aan dit project. Ook Fruitvooruit steunt dit project.
Fruittelers kunnen zich aanmelden om mee te doen
De kennis wordt ondermeer richting de praktijk gebracht via demo’s op de proeftuin in Randwijk en op fruitteeltbedrijven in diverse regio’s. Aan deze demo’s worden drie studiegroepen gekoppeld bestaande uit fruittelers, teeltadviseurs, geïnteresseerde studenten en onderzoekers. Per studiegroep (10 á 15 personen) worden op één fruitteeltbedrijf praktijkdemonstraties uitgevoerd. Ze kunnen van de collega die zijn bedrijf beschikbaar stelt als demolocatie uit eigen mond te horen welke stappen hij/zij heeft gezet, wat de leerpunten zijn en welke meerwaarde ervaren wordt van de gekozen toepassingen. Voor elke groep worden circa 3 bijeenkomsten per jaar georganiseerd. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn:
- wat ‘zien’ sensoren en waar moet je op letten bij aanschaf van sensoren?
- hoe gebruik je het sensorplatform?
- hoe analyseer en gebruik je de data?
- hoe maak je een taakkaart?
- de opzet en ervaringen rond de demo’s van precisietoepassingen en het rendement van deze toepassingen.
Elke groep wordt begeleid door een medewerker van WUR en een vaste, ervaren teeltbegeleider.
Meedoen?
Wil je dat jouw bedrijf demobedrijf wordt of wil je deelnemen aan één van de studiegroepen? Neem dan even contact op met NFO Innovatiemakelaar Patricia Hoogervorst via telefoonnummer 06-27352224 of via e-mail phoogervorst@nfofruit.nl