Boerschappen en No Waste Army kopen – in de strijd tegen voedselverspilling –mindere kwaliteit appels en peren in bij telers Adriaan Feijtel en Robin van Lint. Het gaat hierbij om hardfruit dat beschadigd raakte door de hagel eerder dit jaar. De partijen verwerken het fruit tot appel- en perensap. “Dankzij deze actie is het voor ons rendabel om het fruit te plukken en blijft het niet aan de boom hangen.”
De actie kwam tot stand doordat teler Adriaan Feijtel uit het Zeeuwse s-Heer Arendskerke aan de bel trok bij No Waste Army. Hij teelt, samen met zijn vader Peter en moeder Annika, 25 hectare appels en peren. Het bedrijf is in omschakeling naar biologisch. “Dit voorjaar hadden we forse hagelschade; 4 hectare peren ging hierdoor verloren”, zegt Feijtel. “Het betreffende perceel is nog in omschakeling: we telen hier al biologisch, maar kunnen het product niet als dusdanig afzetten. Hierdoor zouden de beschadigde peren verwerkt moeten worden in regulier sap. Dat levert maar 8 tot 10 cent per kilo op. Dit was voor ons niet voldoende, mede vanwege de extra maatregelen die we hebben moeten nemen omdat we in de transitiefase naar biologisch zitten. Een vergoeding vanaf 18 cent per kilo is voor ons kostendekkend. Als we die niet zouden krijgen, zouden we het fruit aan de boom laten hangen.”
Meer dan kostendekkend
Om dit te voorkomen, legde Feijtel het verhaal dus voor aan No Waste Army en Boerschappen. “Zij kwamen toen met het idee om ons beschadigde fruit, en dat van collega-teler Robin van Lint uit Montfoort, te laten verwerken tot sap. Dit verkopen ze online aan consumenten. Ze betalen ons een prijs die kostendekkend is – en zelfs iets meer. Daar zijn we vanzelfsprekend blij mee: de peren blijven niet aan de boom hangen en we kunnen er toch nog iets aan verdienen.”
Goed gevoel
Het is nog afwachten hoeveel kilo appels en peren de telers precies kunnen afzetten via de actie. “De afspraak is dat het sap, dat wordt geperst door Schulp Vruchtensappen, eerst wordt verkocht. Pas daarna gaan we plukken. Vandaag – de actie loopt nu één dag – hebben Robin en ik al opdracht gekregen om ieder 10 ton te oogsten. Het loopt dus goed. Boerschappen en No Waste Army verwachten op deze manier 160.000 kilo fruit te kunnen vermarkten; 80.000 kilo van mij en 80.000 van Robin. Ik heb goede hoop dat dat gaat lukken; er is veel media-aandacht voor de actie en de reacties op sociale media zijn uitermate positief. Dat geeft een goed gevoel.”
‘Redden’
Boerschappen en No Waste Army willen volgens eigen zeggen appels en peren. ‘redden’ met de actie. “De industrie betaalt minder dan 10 cent per kilo voor dit fruit, terwijl de plukkosten al veel hoger liggen. Daarom helpen we met Boerschappen en No Waste Army met alle liefde, zodat het fruit niet verloren gaat”, zo schrijft Stijn Markusse van Boerschappen en No Waste Army op zijn LinkedIn-profiel.
Boerschappen levert producten van boeren en tuinders aan consumenten, onder meer via boodschappenboxen. No Waste Army is een partij die zich richt op het tegengaan van voedselverspilling.
Foto: Op het bedrijf van de familie Feijtel wordt volop fruit geplukt voor de actie.