De coronacrisis treft Nieuw-Zeelandse hardfruittelers in de drukste periode van het jaar. Terwijl de oogst in volle gang is zijn er minder plukkers beschikbaar, omdat een deel van de arbeidsmigranten heeft besloten naar huis terug te keren. Net als in Nederland gelden in Nieuw-Zeeland ook voorwaarden als het gaat om fysieke afstand van 1,5 m houden van elkaar.
Voor Paul Paynter, manager bij Yummy Apples, waren de afgelopen weken de meest stressvolle uit zijn jarenlange carrière als fruitteler. “Twee weken geleden hadden we te maken met een recordverkoop, maar nu liggen de verkopen iets lager dan normaal. Ook de export naar onder andere China is verstoord, omdat veel fruitmarkten gesloten zijn”, aldus Paynter. Hij verwacht op zijn bedrijf een oogstderving van 10%, zo’n 1,7 miljoen kg, omdat hij onvoldoende oogstpersoneel heeft.
“Onze oogst is dit jaar 10% groter dan normaal, terwijl de afzet 20% lager is op dit moment”, schetst Paynter de situatie.
Het nijpendst is het te kort aan geschoolde arbeidskrachten, zoals heftruckchauffeurs, tractorchauffeurs en operators van sorteerlijnen.

In heel Nieuw-Zeeland werken zo’n 14.000 in de fruitsector tijdens de oogst. In totaal moet ruim 600.000 ton appels worden geoogst. Alan Pollard, voorzitter van New Zealand Apples and Pears, ziet dat fruitbedrijven zich zo goed mogelijk aan de voorschriften voor fysieke afstand en hygiëne houden. Maar daar waar groepen arbeidsmigranten samen wonen en werken, worden de regels minder strikt aangehouden. In reactie op vragen vanuit de samenleving zegt Pollard: “Het is zo dat onze werknemers net als gezinnen samen leven, werken en reizen, zonder dat ze buiten die kleine kring komen. Wanneer men dus een groep mensen samen ziet reizen, dan gaat het dus om werknemers die samen wonen, werken en reizen.”

Het tekort aan arbeidskrachten is een internationaal probleem. Ook in Nederland is het aanbod van voldoende personeel, vanwege de coronacrisis, nog lang niet zeker. Om deze reden, mede als voorzorg, is de NFO betrokken bij de platforms www.werkenindelandentuinbouw.nl en www.helponsoogsten.nl . Hiermee kunnen telers zorgen voor voldoende werknemers.

Bron: nzherald.co.nz