
Het is de bedoeling dat alle teeltsystemen in de land- en tuinbouw vanaf 2030 ‘weerbaar en nagenoeg emissieloos’ zijn. Dit om ervoor te zorgen dat gewasbeschermingsmiddelen niet in het milieu terechtkomen. Maar hoe voorkom of beperk je emissie van gewasbescherming? Onder meer voor fruittelers is een brochure gemaakt met tips & tricks, praktijkervaringen, wetten en regels.
De brochure is opgesteld vanuit het programma ‘Weerbaarheid in de Praktijk’. Het programma zet in op een integrale aanpak, ofwel Integrated Crop Management (ICM). Door de inzet van gezond verstand, nieuwe technologie en biologie is al veel minder chemische gewasbescherming nodig. En als je dan toch middelen gebruikt, is het zaak om de emissie naar lucht, grond en water te beperken. Hoe voorkom of beperk je emissie op je bedrijf? Wat kun je leren van maatregelen en ervaringen uit andere sectoren?
Inhoud
De brochure bevat onder meer tips & tricks om emissie te beperken, informatie over wetten en regels en informatie over hoe emissiebeperking past binnen Integrated Crop Management.
Daarnaast delen diverse ondernemers hun praktijkervaringen, waaronder fruitteler Frans Rijk uit Dronten. Hij gaat toe naar precisiespuiten per boom. “De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. De machine die we hebben is al geavanceerd, maar er zit geen bladdetectie op. Dan kun je nog meer middel besparen, in de boomgaard en vooral ook bij het omdraaien op het pad.”
Download de brochure
U kunt de brochure over emissiebeperking hier downloaden.
Verspreid in de brochure zijn linkjes opgenomen naar relevante sites. Op de laatste pagina vindt u QR-codes die specifiek verwijzen naar de Toolbox Emissiebeperking, het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en Groen Kennisnet.