British Apples and Pears verwacht dit jaar ‘een iets grotere appeloogst dan in 2023, maar niet zo groot als in 2022’. Exacte cijfers brengt de belangenbehartiger van de Britse hardfruitsector niet naar buiten. Toen het Verenigd Koninkrijk in EU-verband nog deelnam aan Prognosfruit werd in 2022 een recordproductie van 245 miljoen kg geraamd, terwijl deze in 2020 en 2021 onder de 200 miljoen kg bleef.
In een persbericht geeft British Apples and Pears aan dat de appels groter zullen zijn dan andere jaren. De organisatie roept retailers op om meer 4-packs dan 6-packs in het schap te hanteren en telers eerlijk te belonen naar het gewicht appels dat geleverd wordt. Britse telers hebben te maken gehad met wisselende weersomstandigheden. Daardoor is wat meer verruwing en hagelschade zichtbaar op de vruchten, maar de eetkwaliteit is onverminderd goed, verzekert British Apples and Pears. Ze roept retailers en consumenten op de vruchten te kopen om voedselverspilling te voorkomen. 

Ali Capper, voorzitter van British Apples & Pears over de voorspellingen van de telers: “Weer- en productiekostenproblemen hebben onze telers opnieuw uitgedaagd, maar ze zijn veerkrachtig en werken hard om later dit jaar een geweldige oogst te leveren. We verwachten dit jaar een goede productie, maar we zullen waarschijnlijk niet de recordvolumes van 2022 halen.
Nu het ernaar uitziet dat er grotere vruchten zullen komen, is het essentieel dat retailers een eerlijke prijs betalen voor het geleverde gewicht, niet alleen voor het aantal appels. We willen koste wat kost de krimp in de sector, die is ontstaan ​​door onhoudbare opbrengsten, stoppen. We moeten investeren in boomgaarden, meer bomen planten en de voedselzekerheid van het Verenigd Koninkrijk vergroten, en dat betekent eerlijke opbrengsten.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 augustus 2024 - 15:16