Ambassadeurs van de lidstaten van de Europese Unie hebben maandag goedkeuring gegeven aan de voorlopige versie van de Brexit-deal. Het Europees Parlement heeft nu tot 28 februari de tijd om formeel goedkeuring te geven aan de deal.
Met de deal is afgesproken dat de onderlinge goederenhandel – onder andere van Nederlands fruit – niet te maken krijgt met invoerheffingen of volumebeperkingen. Dat is een groot voordeel omdat de invoerheffingen op bijvoorbeeld peren op kunnen lopen tot meer dan 10 procent. Wel krijgen Nederlandse exporteurs te maken met douaneformaliteiten. Dat betekent dat exportdocumenten op orde moeten zijn, product in het Verenigd Koninkrijk ingeklaard moet worden en er een verklaring van de kwaliteitseisen aanwezig moet zijn. De kosten voor een vracht peren zullen naar schatting met 250 euro hoger zijn.
Dat is nog los van de vertraging die het logistiek proces zal oplopen. Extra kwaliteitscontroles en controles aan de grens zullen vertraging opleveren, maar hoeveel is nu nog koffiedik kijken.
Een voordeel is dat Nederlandse peren vrij planmatig verhandeld kunnen worden en vrij goed houdbaar zijn. Voor zachtfruit, vanuit Nederland met name aardbeien, is de verwachting dat de nieuwe maatregelen mogelijk meer problemen op zullen gaan leveren, omdat het product langer onderweg zal zijn, aldus een ingewijde in de sector.
Op dit moment worden relatief weinig peren naar het Verenigd Koninkrijk verhandeld. De Britten eten nu vooral nog peren van eigen bodem. Doorgaans komen Nederlandse peren pas later in het seizoen aan de markt in het Verenigd Koninkrijk. Een voordeel is dat perenexporteurs eerst bij andere sectoren kunnen afkijken hoe de export zal gaan lopen en in welke mate de douanecontroles invloed gaan hebben op de logistiek.
Een andere bijkomstigheid is dat product voortaan alleen op hitte-behandelde pallets het Verenigd Koninkrijk in mag. Dat betekent extra kosten en ook dat bedrijven hun interne processen goed op orde moeten hebben om op de juiste pallets te leveren.
De indruk bestaat dat Nederlandse exporteurs en dienstverleners goed zijn voorbereid op de nieuwe Brexit-maatregelen. Maar hoe de nieuwe maatregelen daadwerkelijk gaan uitpakken, zal vooral nog afwachten zijn.
Bekijk hier de reactie van andere organisaties op de Brexit-deal:
Reactie LTO: ergste schade vermeden
Reactie GroentenFruitHuis: volg de ontwikkelingen in het liveblog
Reactie ABN Amro: schade aan landbouwsector gelijk aan invoertarief van 1%