BIJ12 keerde in het schadejaar 2023, namens de provincies, ruim 2,6 miljoen aan tegemoetkomingen uit voor faunaschade in peer. Daarmee is de peer – na grasland – het gewas met de hoogste uitgekeerde tegemoetkomingen. Appel staat op plek 8: hierbij werd ruim 383.000 euro aan tegemoetkomingen uitgekeerd. In totaal werd in 2023 voor ruim 55 miljoen euro aan tegemoetkomingen in faunaschade betaald. Dat is 23% meer dan in 2022.

De meeste schade werd – met afstand – veroorzaakt door de grauwe gans. Ook brandganzen, kolganzen, mezen, rotganzen en houtduiven veroorzaakten veel schade.

Voor appel werden de meeste tegemoetkomingen uitbetaald in de provincies Gelderland, Utrecht en Limburg. Bij peer was dit in Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland.

Het aantal aanvragen voor tegemoetkomingen steeg in het schadejaar 2023 – dat liep van 1 november 2022 tot en met 31 oktober 2023 – van bijna 7700 naar circa 8500. De stijging van faunaschade ten opzichte van 2022 is onder andere te verklaren doordat een aantal provincies geen gebruik meer kan maken van de landelijke vrijstelling op bepaalde diersoorten. Daarnaast zijn de grasprijzen gestegen en zijn er meer aanvragen ingediend.

Sinds 2023 kunnen grondgebruikers in de provincies Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland voor meer diersoorten tegemoetkomingen in faunaschade aanvragen. In deze provincies is het niet meer mogelijk om onder andere de kauw, zwarte kraai en houtduif te bestrijden. Daarom worden in deze provincies tegemoetkomingen uitbetaald voor schade veroorzaakt door deze diersoorten.

Klik hier voor een volledig overzicht van de uitgekeerde tegemoetkomingen, ook opgesplitst naar provincie.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 6 juni 2024 - 16:40