Bezinning op GGO-wetgeving van belang voor veredeling van resistente rassen


De huidige GGO-wetgeving is niet doeltreffend. Dat concludeert de Europese Commissie op basis van het EU-rapport over de toepassing van nieuwe genetische technieken. Er is nieuw beleid nodig om te zorgen dat nieuwe veredelingstechnieken, zoals CRISPR-Cas, in de wetgeving worden ingepast.
De NFO is blij met het rapport omdat dit het belang van nieuwe veredelingstechnieken benadrukt. Herbezinning is van belang om resistenties in te kunnen bouwen bij de ontwikkeling van nieuwe rassen. Resistenties zijn erg welkom om in de toekomst een effectieve gewasbescherming te kunnen garanderen.
Het rapport is een aanzet om te komen tot nieuwe beleid aangaande de GGO-wetgeving.
In 2018 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat producten die voortgekomen zijn uit onder andere de veredelingstechniek CRISPR vallen onder de GGO-wetgeving.  Dat betekent dat het gebruik van deze technologie praktisch onmogelijk is. Dit terwijl CRISPR geen fundamenteel andere gewassen oplevert, maar het veredelen op gunstige eigenschappen kan versnellen.

Mede dankzij de grote inzet van de Nederlandse overheid in Brussel, heeft de Europese Commissie de afgelopen twee jaar een studie uitgevoerd naar de toepasbaarheid van de huidige GGO-wetgeving.
EU-Commissaris for Health and Food Safety, Stella Kyriakides: “De gepubliceerde studie concludeert dat nieuwe veredelingstechnieken kunnen bijdragen aan duurzaamheid, in lijn met de doelen van de Farm-to-Fork-strategie. Met de veiligheid van consumenten en het milieu in ons achterhoofd, is het tijd om een open dialoog te voeren met onze burgers, lidstaten en het Europese Parlement over het gebruik van deze biotechnologieën in de EU.”

Klik hier voor het volledige rapport.