Een team van onderzoekscentrum Laimburg in Zuid-Tirol heeft samen met medisch specialisten een natuurlijke therapie ontwikkeld tegen berkenpollenallergie op basis van appelconsumptie. De therapie is gebaseerd op een immuuntherapie, waarbij er vanuit is gegaan dat de patiënt ook gevoelig reageert op appel. Er zijn veel overeenkomsten tussen berkenpollen en appelpollen. Overigens komt het eiwit dat de allergie veroorzaakt ook voor in perziken, kersen, wortels, selderie, venkel en notensoorten.
Bij een allergie geeft het immuunsysteem van het lichaam een overreactie op een bepaalde stof. Bij een immuuntherapie wordt een kleine hoeveelheid van de stof waarvoor het lichaam allergisch is toegediend, en wordt de dosering ervan steeds iets opgevoerd totdat het lichaam er aan gewend is. Dit principe is ook toegepast in de berkenpollentherapie, door de inname van appel dagelijks te verhogen.
Allereerst is gekeken welke appelrassen het beste in de therapie tegen berkenpollenallergie passen. Van 23 onderzochte soorten blijken de roodvlezige RM-1/Red Moon, Cripps Pink/Pink Lady en Golden Delicious het beste te passen
In de therapie begint de patiënt in september/oktober kleine hoeveelheden Red Moon te eten. De hoeveelheid neemt dagelijks toe tot de patiënt dagelijks een hele vrucht kan eten. In de maanden november en december start de patiënt met het eten van Pink Lady, ook weer eerst in kleine hoeveelheden die telkens toenemen tot de patiënt dagelijks een hele vrucht kan eten. Op dezelfde manier wordt in januari gestart met het eten van Golden Delicious. Dit laatste ras heeft het hoogste allergenenpotentieel.
De soorten Red Moon en Pink Lady hebben een zo laag allergenenpotentieel dat ook personen die zwaar allergisch zijn, deze in kleine hoeveelheden kunnen verdragen. Belangrijk is om dagelijks een appel te blijven eten om het effect van de therapie in stand te houden.

Het onderzoek AppleCare is uitgevoerd in het kader van een Interreg-project van EU, zie ook laimburg.it.