De fruitsector is uitermate geschikt om CO2 via de fruitbomen op te slaan in de bodem en zou deze eigenschap in de toekomst wellicht te gelde kunnen maken. Fabrieken die hun CO2-uitstoot willen compenseren zouden ‘credits’ kunnen kopen bij telers voor CO2-opslag in de bomen en bodem. Dat is in het kort het idee van de Rabo Carbon Bank die recent is gelanceerd.
Tijdens een webinar voor NFO-jongeren in samenwerking met de Rabobank lichtte sectormanager Tuinbouw Arne Bac toe wat de stand van zaken is van de Rabo Carbon Bank. “We zijn de eerste producten van de Rabo Carbon Bank nu aan het testen bij bananenboeren in Zuid-Amerika. In samenwerking met NFO en ZLTO zijn we aan het kijken of we dit ook naar Nederland kunnen halen. Ik verwacht daar eind van het jaar meer over te kunnen zeggen”, aldus Bac.
Hij verwacht dat de Carbon Bank in Nederland in eerste instantie interessant zal zijn voor grotere fruittelers of samenwerkingsverbanden van kleinere bedrijven. Praktisch gezien zullen telers bij het rooien van de boomgaard het hout niet meer afvoeren, maar snipperen en zo de CO2 in de bodem opslaan.
Overigens moeten telers zich nog niet direct rijk rekenen. “Reken niet met duizenden euro’s opbrengst per hectare. Denk meer aan enkele tientjes per hectare”, zei Bac.
Luister ook de podcast van Rabobank: ‘De appel- en perenteler heeft genoeg te kiezen’.