Zo’n dertig fruittelers kwamen afgelopen dinsdag samen op het fruitbedrijf van de familie Görtz in Baarlo voor een excursie en een barbecue.

De bijeenkomst, die werd georganiseerd door de NFO-kring Limburg en de LLTB-sectorgroep Fruitteelt, omvatte onder meer een rondleiding over het bedrijf. “Met name de grote diversiteit viel op”, vertelt Eric Huids, voorzitter van de NFO-kring Limburg. “De familie Görtz richt zich onder meer op de teelt van morellen, pruimen en peren en ontplooit daarnaast diverse toeristische activiteiten. Het was interessant om te zien hoe ze die zaken combineren. Ook wordt veel fruit geteeld voor de verwerking en regelen ze – in tegenstelling tot veel andere telers – zelf de afzet. Heel inspirerend om te horen hoe ze dit aanpakken en welke uitdagingen dit met zich meebrengt.”

Volgens Huids werd de avond verder gedomineerd door de thema’s arbeid, gewasbescherming en water. “De huidige droogte was een belangrijk thema van gesprek. De beschikbaarheid van water, ook op de lange termijn, is een punt van zorg voor telers. En wat de klimaatverandering in zijn algemeenheid betekent voor onze sector, ook op lange termijn. Vooral ook vanwege de extreme verschillen. Nu kampen we bijvoorbeeld met extreme droogte, terwijl het fruitbedrijf van de familie Görtz vorig jaar rond deze tijd moest worden geëvacueerd, vanwege het stijgende water van de Maas.”

De genoemde thema’s kwamen ook aan bod in de toespraak van Ron Mulders, over zijn eerste honderd dagen als NFO-voorzitter. “Ron gaf aan dat het feit dat we als fruitteelt een gezond product telen, op een gezonde manier een belangrijke pre is”, vertelt Huids. “Maar de ‘Toekomstvisie Gewasbescherming 2030’ stelt ons wel voor grote uitdagingen op het gebied van gewasbescherming. Er is al veel gereduceerd, maar we zullen nog verder terug moeten. Krachtenbundeling, onder meer tussen NFO en LTO, is dan een must, zo gaf Ron aan. Onder meer om voldoende onderzoek en de ontwikkeling van groene middelen voor de fruitteelt te kunnen garanderen. Maar ook op het gebied van water en arbeid zal samenwerking nodig zijn. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat we de beschikking houden over voldoende water en arbeidskrachten en dat de ontwikkeling van arbeidsbesparende technieken wordt doorgezet. Kortom: samenwerking is cruciaal om iets voor elkaar te krijgen op de thema’s arbeid, gewasbescherming en water.”

Foto’s: Eric Huids en Sanne de Heij, LLTB