Naast Oost-Europese medewerkers en bekenden helpen dit jaar ook asielzoekers mee met de perenpluk op het bedrijf van Martien Steijn in Kwadendamme. Het verkrijgen van de benodigde werkvergunningen verliep niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk kon volgens de teler een win-winsituatie worden gecreëerd. “Ik heb voldoende mensen om mijn peren te plukken en de asielzoekers zijn blij dat ze aan de slag kunnen.”

Om zijn 63 hectare peren te kunnen oogsten, heeft Martien Steijn jaarlijks 80 tot 100 mensen nodig. Dit jaar kwam het uitzendbureau in het voorjaar echter met de mededeling dat er – door een tekort aan huisvesting – fors minder Oost-Europese arbeidskrachten beschikbaar waren voor de perenpluk. “Toen zat ik met de handen in het haar”, zegt Steijn. “Ik heb geen eigen huisvesting en andere uitzendbureaus bieden geen mensen aan voor de twee weken dat wij oogstmedewerkers nodig hebben.”

Wervingscampagne

De teler klopte daarop aan bij het UWV, met de vraag of het mogelijk was om asielzoekers in te zetten op zijn bedrijf. Deze instantie verwees hem door naar het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). “Ik kwam in contact met de regiocoördinator en die zag mijn plan wel zitten. Hij zette een wervingscampagne op in het asielzoekerscentrum in Middelburg. Uiteindelijk waren er 95 belangstellenden. Een deel viel af omdat ze geen BSN-nummer hadden. Voor degenen zonder verblijfsvergunning moesten we een werkvergunning aanvragen. Het UWV gaf eind juni aan dat dit vijf tot negen weken ging duren. Dat was natuurlijk veel te lang. Dankzij de inzet van het COA hadden we de vergunningen toch binnen een week op zak. Om asielzoekers breder te kunnen inzetten, is het zaak dat deze vergunningverlening wordt versoepeld.”

Vrolijkheid

Sinds 26 augustus helpen dertig asielzoekers mee met de perenpluk op het bedrijf. Steijn laat deze iedere dag met een bus ophalen bij het asielzoekerscentrum in Middelburg, ’s avonds gaan ze weer terug. “Het zijn mannen en jongens, in de leeftijd van 18 tot 55 jaar. Ze komen vooral uit Arabische landen, zoals Syrië en Eritrea. Ze zijn enorm blij dat ze kunnen werken; dit zorgt voor vrolijkheid in de boomgaard.”

De teler geeft toe dat de plukprestaties van de asielzoekers niet optimaal zijn. “Maar dat heb je altijd in het begin, ook bij Oost-Europese medewerkers. En de communicatie is soms lastig. Maar ze doen hun best en zijn beleefd en vriendelijk. Dus ik ben vooral blij met deze oplossing, we helpen elkaar uit de brand.”

Optimaal gebruikmaken van arbeidspotentieel

Volgens Peter Baltus, specialist Arbeid en Werkgeverschap bij de NFO, laat het voorbeeld van Steijn zien dat de fruitsector haar best doet om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de arbeidskrachten die in Nederland aanwezig zijn. “Werken met asielzoekers zal niet voor iedere teler een oplossing zijn. Maar wanneer je in de buurt van een asielzoekerscentrum zit en je bereid bent om tijd en energie te steken in deze mensen, kan dit zeker een optie zijn.”

De groep asielzoekers die meewerkt bij Martien Steijn. 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 5 september 2024 - 16:35