Naar aanleiding van inspecties bij enkele bedrijven buiten de fruitsector komt de Nederlandse Arbeidsinspectie met een stappenplan om de identiteit van medewerkers goed te controleren. Op de betreffende bedrijven bleken arbeidsmigranten van buiten de EU via een uitzendbureau aan het werk te zijn. Ze hadden geen tewerkstellingsvergunning en beschikten ook niet over originele identiteitsdocumenten.
De inlenende bedrijven hadden de identiteit van hun medewerkers niet goed gecontroleerd. Werkgevers zijn dit wel verplicht, ook bij het inlenen via een uitzendbureau. Voor elke werknemer die hier niet mag werken, kan zowel het uitzendbureau als de inlener een fikse boete krijgen.

In dit geval hadden de betrokken werknemers wel een inschrijving in het Register Niet Ingezetenen. Ook was het uitzendbureau lid van een brancheorganisatie en was het gecertificeerd. De mensen zelf bleken echter uit Georgië te komen.

Stappenplan verificatieplicht
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een stappenplan opgesteld voor werkgevers om de identiteit van medewerkers te controleren en vast te stellen of ze in Nederland mogen werken.

Het stappenplan bestaat uit 4 onderdelen:

  • Stap 1 Controleer het identiteitsbewijs
  • Stap 2 Controleer de identiteit
  • Stap 3 Controleer of iemand voor u mag werken
  • Stap 4 Een kopie van het identiteitsbewijs bewaren

Ga naar nlarbeidsinspectie.nl om de volledige uitleg bij elke stap te lezen.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 september 2024 - 16:54