Onderzoekers van de universiteiten uit Osnabrück en München hebben twee nieuwe rassen veredeld, die bij consumenten met een appelallergie geen allergische reacties oproepen. Naar verwachting liggen beide rassen in 2025 of 2026 in de winkel, compleet met het Ecarf-keurmerk. Dat is een Europees keurmerk voor producten die mensen met een bepaalde allergie veilig tot zich kunnen nemen.

Appels bevatten vier allergenen, waarvan twee een allergische reactie kunnen veroorzaken bij mensen. Gevoeligheid voor deze allergenen gaat vaak samen met die voor stuifmeel van berken. De onderzoekers selecteerden kruisingsouders met een zo laag mogelijk gehalte van deze twee allergenen. De appels van de uiteindelijke kruising zijn getoetst in het universitair ziekenhuis van Berlijn. Mensen met een gevoeligheid voor appelallergenen aten daar kleine, maar oplopende hoeveelheden van deze appel. De bekende verschijnselen als jeuk en tintelingen in de mond, eventueel in combinatie met opgezwollen slijmvlies en lippen, bleven daarbij uit.