Zo’n zestig hardfruittelers uit Zuidwest-Nederland lieten zich afgelopen donderdag in Kapelle bijpraten over diverse actualiteiten in de sector. Onkruidbestrijding en de zoektocht naar mogelijke alternatieven voor glyfosaat vormde een belangrijk speerpunt van de bijeenkomst, die werd georganiseerd door Van Iperen.

De fruitteeltbijeenkomst met barbecue vond plaats op het bedrijf van de Maatschap Schipper in Kapelle. Tijdens een rondgang in groepen door de boomgaard toonde Pieter Aalbers van Van Iperen de resultaten van een onkruidproef, die hij uitvoerde in appel. Hij testte in de afgelopen periode diverse alternatieven voor glyfosaat, waaronder bodemherbiciden, contact- en grassenmiddelen. Hierbij ging het onder meer om de bodemherbicide AZ 500 en twee experimentele middelen B en C.

De eindconclusie is dat de reguliere inzet van glyfosaat plus MCPA nog altijd het meest effectief én het goedkoopst is, gaf Aalbers aan. “Hierbij kom je uit op een kostprijs van circa 28 euro per hectare per behandeling, bij de andere middelen is dat een veelvoud hiervan. Terwijl de effectiviteit ook minder is. Om die reden is het dus belangrijk dat glyfosaat in de huidige vorm en toepassing behouden blijft voor de fruitteelt.”

Draadjesmachine

Ook mechanische onkruidbestrijding – door middel van de schoffelmachine Ladurner in juli en een draadjesmachine in augustus – werd meegenomen in de proef. Van Iperen demonstreerde de draadjesmachine tijdens de bijeenkomst. “Deze machine, waarmee het onkruid kapot wordt geslagen met draadjes, wordt al langer ingezet in de biologische fruitteelt. Het is een goede techniek om de boomgaard in de zomermaanden onkruidvrij te houden: al het aanwezige onkruid wordt kapot geslagen tot aan de grond. Ook de inzet hiervan is echter fors duurder dan glyfosaat; je komt al snel uit op zo’n 220 euro per behandeling per hectare. Dat komt mede omdat je de uren van de chauffeur, extra diesel plus de afschrijving van de machine moet tellen. Mechanische onkruidbestrijding kan echter wel een alternatief zijn voor bedrijven die het gebruik van glyfosaat in de zomer willen verminderen.”

Overige presentaties

Naast de onkruidproef werd tijdens de bijeenkomst ingegaan op het onderhoud en reinigen van fertigatieleidingen met het product Intra Hydropure en werd aandacht besteed aan het thema vruchtkwaliteit bij appel en peer. Verder presenteerde Agricom twee hoogwerkers en de plukmachine Pluto.

Foto’s: Van Iperen

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 15 augustus 2023 - 16:30