Voor de beheersing van de appelbloesemkever en de perenknopkever is een systeemaanpak nodig. De tijd dat de keverpopulatie met een goed getimede inzet van een insecticide sterk kan worden teruggedrongen ligt achter ons. Dit was het gezamenlijke beeld tijdens de deskundigenbijeenkomst over kevers op woensdag 4 september. Vanuit FRUITVOORUIT.NL organiseert de NFO samen met WUR Randwijk dit najaar binnen het praktijkprogramma Weerbaarheid in de Praktijk meerdere deskundigenbijeenkomsten. Op 4 september was de eerste bijeenkomst en waren twaalf deskundigen, waaronder acht gewasbeschermingsadviseurs, aanwezig.
Ferdy Tolhoek (CAF) en Sarah Kemp (Delphy) presenteerden elk de resultaten van een door hen uitgevoerde middelenproef tegen perenknopkever vanuit FRUITVOORUIT.NL en respectievelijk Delphy. Herman Helsen (WUR) bracht de laatste resultaten uit zijn onderzoek in en Jaco van Bruchem (NFO) ging in op de ontwikkelingen van het middelenpakket met een doorkijk naar 2025.
Uit de middelenproeven bleek dat het oude, bekende, maar niet meer toegelaten middel, de beste werking gaf. De werking van een nieuw middel, dat nog niet is toegelaten en als het wordt toegelaten waarschijnlijk ook niet na de oogst ingezet mag worden, kwam dicht in de buurt. In de objecten met de toegelaten insecticiden en een aantal in ontwikkeling zijnde gewasbeschermingsmiddelen waren dit voorjaar meer bloemknoppen aanwezig dan in de onbehandelde objecten, maar dit was veelal niet statistisch betrouwbaar.
Met het WUR-onderzoek wordt de kennis over de levenswijze van de kevers verder vergroot. Onder andere over in welke periode in het jaar en op basis van welk dag-nacht-ritme de kevers actief zijn. Daarnaast zijn diverse biologische middelen en andere niet-chemische bestrijdingsmogelijkheden getest. Enkele hiervan bieden perspectief, maar vragen nog verdere ontwikkeling. Een gestapelde aanpak zoals het onaantrekkelijk maken van de boomgaard, wegvangen van de kevers en de inzet van natuurlijke middelen, aangevuld met een verdere geoptimaliseerde inzet van toegelaten insecticiden wordt waarschijnlijk de toekomst. Kennis over de kevers is hierbij onmisbaar.
Aankomend najaar staan nieuwe praktijkproeven en verdiepend onderzoek gepland. Door in deze bijeenkomsten ervaringen en vraagstukken te delen zet de NFO in op het versneld beschikbaar krijgen van nieuwe mogelijkheden en een snelle kennisdoorstroming. Dit jaar is het eerste jaar dat diverse telers Minecto One hebben ingezet in de zomerperiode. Om deze toepassing verder te optimaliseren is het belangrijk om ervaringen te delen. Daarnaast komen we graag in contact met telers die ervaring hebben of dit najaar willen opdoen met verschillende varianten op praktijkschaal, denk aan variëren met het toepassingstijdstip van een middel op de dag, of in middelkeuze.
Heeft u ervaring of wilt u meedoen in de praktijkproef? Neem dan contact op met één van de drie teeltadviseurs die bij deze bijeenkomst aanwezig waren en lid zijn van de FRUITVOORUIT.NL-werkgroep Gewasbescherming: Henny Balkhoven (Henny@fruitconsult.com), John Kusters (john@pgkusters.nl ) of Aryan van Toorn (avtoorn@caf.nl).