AbateNL organiseert op 15 oktober aanstaande een informatieavond, voor telers en andere belangstellenden die meer willen weten over het concept. Onlangs maakte fruitteler en initiatiefnemer Mark van den Oever bekend de teelt van de Abate Fetel-peer te willen introduceren binnen de Nederlandse fruitteelt. De productie van de peer in Italië loopt terug, wat volgens Van den Oever marktkansen biedt voor Nederlandse telers. Hij krijgt nu al volop aanvragen van marktpartijen.

Tijdens de informatieavond worden belangstellenden geïnformeerd over het initiatief AbateNL, de kansen en uitdagingen in de teelt van Abate Fetel en de marktpotentie die er ligt. Jan van Os uit Papendrecht, die al acht jaar Abate Fetel teelt en participeert in het concept, zal zijn teeltervaringen delen. Daarnaast vertelt Willem Kalle over de ervaringen van Fruitconsult en houdt Henk Nooteboom van Fruit Tree Consultancy een presentatie over de ontwikkelde entrobot en over veredelingstechnieken. “Ik heb enorm veel reacties gekregen, nadat het nieuws over AbateNL naar buiten kwam”, vertelt Mark van den Oever. “Om telers te enthousiasmeren voor deze teelt en daadwerkelijk te komen tot een verbreding van de Nederlandse perenteelt, organiseren we nu een informatieavond.”

Veel belangstelling van marktpartijen

AbateNL heeft als doel om te komen tot 1000 hectare Abate Fetel-peren in ons land. Telers die hiermee aan de slag gaan, kunnen zelf bepalen hoe ze de peren telen. De aankoop van de bomen en de verkoop dient wel via AbateNL te lopen. “Ik merk nu al dat er enorm veel belangstelling is vanuit de markt”, zegt Van den Oever. “Sommige handelaren willen zelfs al een goede prijs vastleggen voor de komende vijf jaar, mits ze gegarandeerd peren kunnen afnemen. Ze staan er echt om te springen.”

De teelt kent volgens de initiatiefnemer wel de nodige uitdagingen. Zo is Abate Fetel gevoelig voor Pseudomonas en is het lastig om een goede dracht te realiseren, geeft Van den Oever aan. “Maar als je een goede prijs krijgt, is het niet erg wanneer je wat minder kilo’s haalt.”

Aanmelden informatieavond

De informatieavond vindt plaats op dinsdag 15 oktober aanstaande bij De Lamperse Hei, Lamperen 14, 5446 PT in Wanroij. De aanvang is om 20.00 uur. Aanmelden kan tot en met 14 oktober via info@abatenl.com

Meer informatie

Lees hier het bericht dat eerder verscheen over AbateNL.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 3 oktober 2024 - 16:38